Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Örjan Kihlström. Arkivbild.

Kihlström: Alltid favorit med Propulsion

Propulsion är en av de största favoriterna i Olympiatravets historia sedan starten 1979. Örjan Kihlström sitter i sulkyn i lördagens final med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Nervöst?

Propulsion, född i USA, har sedan 2016 tillhört världseliten. Tränaren Daniel Redén har siktat mot de absolut största loppen som Elitloppet och Prix d’Amerique. Det har blivit fina placeringar som andra-, tredje- och fjärdepris. Men ingen seger ännu vilket har gnagt en del i Redéns och Kihlströms vinnarskallar.

I år gör man ett sista försök att vinna Elitloppet på Solvalla om en månad. Och resan mot toppform går via Olympiatravet som avgörs på Åbytravet på lördagen.

Comeback i Umeå

Propulsion gjorde comeback i Umeå för två veckor sedan. Segern blev enkel men det var dramatiskt innan loppet.

- Hästen lyckades trampa av sig en framsko strax innan loppet, det var bara att köra in till stallet igen och Daniel fick slå på skon igen. Klart att det var lite stressigt men framför allt var det dålig förberedelse för hästen. Men Propulsion är unik, han verkade inte bry sig särskilt mycket utan gick ut och vann loppet. Han var väldigt bra och bör vara ännu lite bättre på lördag, säger Kihlström.

Propulsion startar från spår sju och de flesta räknar med att han ska vinna. Men något favorittryck känner inte Kihlström, han har varit i den här situationen många gånger tidigare.

- Startspåret bekymrar en del men någon press känner jag inte. Om det löser sig någorlunda under loppet så har vi bra segerchans.

16:e finalen

Kihlström vann Olympiatravet 2009 med Triton Sund och Maharajah 2013. Båda hästarna tränades av Stefan Hultman.

- Segern med Maharajah var en känslomässig höjdare. Det hade strulat hela vintern i Frankrike, ”Marre” var inte i form och det kändes inte bra. Men hästen hittade formen igen under våren och var överlägsen i Olympiatravet, en härlig seger som jag aldrig kommer att glömma.

Örjan Kihlström är med i olympiatravets final för 16:e gången.