Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Høsflot Klæbo. Arkivbild.

Klæboteknik sprids: "Dum om man inte gör det"

Med sin speciella springteknik blev Johannes Høsflot Klæbo kung i längdspåren. Fortfarande springer ingen lika fort. Men många försöker.

Förra vintern stormade en ung norrman in i världstoppen med en säregen teknik i uppförsbackarna. Det är förvisso inget nytt att använda någon form av springteknik i uppförskörningar för att vara mindre beroende av fäste under skidorna. Men Johannes Høsflot Klæbo tog det till en ny nivå med så höga benlyft att det närmade sig ett vanligt löpsteg.

Världscuppremiären i finländska Ruka förra helgen visade att många åkare har tagit lärdom. I sprinten var det fler än någonsin som klampade uppför den sista backen in mot stadion.

- Jag har sett att många springer uppför backarna, det är nytt i år jämfört med förra året. Det är coolt att se det, och det gör att jag måste vara ännu bättre och fokusera på detaljerna om jag ska kunna slå dem, säger Johannes Høsflot Klæbo.

- De kan kopiera det, men jag ska försöka vara ett steg före dem hela tiden.

Missade segern

I Ruka var det också tydligt att ingen än så länge behärskar tekniken lika väl som norrmannen, som tappade segern till ryssen Alexander Bolsjunov endast genom en tabbe på upploppet. Men flera av de svenska åkarna försöker i alla fall närma sig Klæbos stil.

- Jo, man får ju lov att göra det när han åker så fort. Jag tycker att jag har tagit steg tekniskt i år, förhoppningsvis kan jag visa det mer senare, säger Oskar Svensson.

- Men det är ett annat rörelsemönster på vissa grejer som han gör i saxningen. Det tar ett bra tag innan man ska kunna åka riktigt fort med den tekniken. Det är inte bara att kopiera rakt av, man får ta några smågrejer som passar en själv.

På damsidan är det fortfarande inte så vanligt med en lika utpräglad springteknik. Men Stina Nilsson testade på det på träning redan förra vintern och de yngre åkarna försöker också implementera den allt mer.

- Ja, det gör jag, säger Moa Lundgren.

- Det märker jag ju själv, att det räntar på bra. Men man ska också sätta det. Jag tror inte att vi (på damsidan) riktigt har tagit efter det lika mycket än. Men som i den här backen (i Ruka) var det ju verkligen så att man annars måste gå ut och saxa. Och löpning går ju snabbare.

Inga nya trix

Teodor Peterson lämnar springandet till andra, trots att han ser stora fördelar med att man slipper vara så beroende av bra fäste.

- Jag kan ju springa, men för mig går det inte fortare. Man får kanske träna mer på det.

- Sedan tror jag att Klæbo hade åkt väldigt fort utan den där löpningen också, men det helt klart är det ett sätt som man kan åka på med mindre fäste, det är väl det som är vinsten med det.

Johannes Høsflot Klæbo ger i alla fall ett lugnande besked till konkurrenterna. Han kommer inte att slå till med ytterligare skidtekniska revolutioner i närtid.

- Jag har inga nya överraskningar. Men jag ska försöka fortsätta med min grej. Och jag hoppas att de inte springer så snabbt att de kan slå mig, säger Johannes Høsflot Klæbo.