Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tottenhamspelaren Christian Eriksen, 26, är spelaren som offensivt ska bära Danmark i VM. Danskarna premiärspelar mot Peru i kväll.

Kong Christian bär Danmark i VM

Sverige spelade bort Christian Eriksen och Danmark från EM för två år sedan. Nu får "kong" Christian äntligen bära det rödvita landslaget på sina axlar i ett mästerskap.

Den 17 november 2015 släcktes Danmarks hopp om EM 2016. Efter en svensk 2–1-seger i Stockholm slutade playoff-returen på Parken i Köpenhamn 2–2 och Sverige vandrade vidare mot en sommar i Frankrike.

- Förlusten mot Sverige tog hårt. Personligen tycker jag att vi var bättre än Sverige, men de hade en spelare som ville annorlunda, säger Christian Eriksen med ett snett leende.

Sköt Danmark till VM med hattrick

Spelaren Eriksen talar om är naturligtvis den numera pensionerade svenska landslagsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, som med två mål på Parken säkrade EM-spel för blågult.

- Jag är lättad och glad över att vi inte missade ett slutspel igen när vi hamnade i samma situation mot Irland.

Nästan på dagen två år efter mötet med Sverige var Christian Eriksen spelare som ville annorlunda. Tottenhamstjärnan svarade för ett hattrick – 2–1, 3–1 och 4–1 – när Irland krossades med 5–1 i ett avgörande VM-playoff i Dublin.

- Det var riktigt stort. Som landslagsspelare är det inte mycket du vill hellre än att få spela ett VM. Det är få länder som kommer med och vi vet själva hur svårt det är att kvalificera sig till ett slutspel, säger Eriksen.

Har något gemensamt med Zlatan

Eriksen och den elva år äldre Ibrahimovic har en gemensam nämnare. Det var Ajax danske talangscout John Steen Olsen som såg till att de båda fick påbörja sin utlandskarriär i Amsterdam. Eriksen gjorde debut i den nederländska storklubben i januari 2010. Tre månader senare fick han begå A-landslagsdebut och ytterligare tre månader senare var den då 18-årige Eriksen den yngste spelaren i hela VM-turneringen i Sydafrika.

- Det hände hur mycket som helst under de sex månaderna. Jag var som i en bubbla – det var bara fotboll, fotboll och fotboll. Det hände något nytt för mig hela tiden.

Det blev två inhopp för Eriksen i Sydafrika när Danmark inte gick vidare från gruppspelet. I dödens grupp i EM 2012 – Nederländerna, Portugal och Tyskland – var han en startspelare, men en lång och tuff säsong i klubblaget Ajax tog ut sin rätt när Danmark inte gick vidare från gruppen.

- Jag hade spelat otroligt många matcher och jag kom inte riktigt hel till EM.

Sedan dess har Eriksen blivit en världsklasspelare i Premier League för topplaget Tottenham. Den offensive mittfältaren från Middelfart på Fyn kan göra mål med båda fötterna, är giftig på frisparkar och dyrkar fram målchanser till sina medspelare.

Hareide: "En klasspelare"

Förbundskaptenen Åge Hareide hymlar inte kring de rödvitas fotbollskung betydelse för landslaget när Danmark premiärspelar mot Peru i kväll. Därefter väntar Australien (21 juni) och Frankrike (26 juni) i VM-gruppspelet.

- Han är väldigt viktig för oss. Han gör mål och sätter andra i lägen. Han är en klasspelare, säger norrmannen till TT.

Själv ser Eriksen fram mot VM i Ryssland på ett helt annat sätt om han får jämföra med sina två tidigare mästerskap med landslaget.

- Jag befinner mig i en bättre position än tidigare. Jag har mer erfarenhet i bagaget. Det blir ett annorlunda slutspel att gå in i den här gången, säger Christian Eriksen.