Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Franska spelarna hissar vinnartränaren Didier Deschamps efter att ha besegrat Kroatien i gårdagens VM-final i Moskva.

Krönikörer: "VM-finalen hade allt"

VM-finalen bjöd på sex mål, VAR-granskning, självmål och planinvasion. En match som hade allt, vilket också visar sig när krönikörerna sammanfattar finalen.

Frankrike vann igår VM-finalen mot Kroatien med 4-2. Detta efter bland annat en 2–1-ledning i halvtid trots att de bara skjutit ett skott mot Kroatiens sju. Dagens Nyheters krönikör Johan Esk tyckte att finalen var som en VM-krönika i sig, och att rätt man avgjorde.

"Den hade allt vi har sett under drygt fyra fotbollsveckor."

"För andra gången såg vi en tonåring göra mål i en VM-final och visa att framtiden finns i nutiden. Pelé 1958. Kylien Mbappé 2018."

Även Correns Rebecca Candevi var i sin krönika inne på att historia skrevs.

"Det här är ett mästerskap som är större än bara fotbollen. Det är ett VM som visat att laget är viktigare än jaget och där rättvisan segrat."

"Vann ett silver"

Göteborgspostens Mattias Balkander är imponerad av både vinnarna och förlorarna.

"Kroatien vann ett silver, Frankrike ett guld. Det här var en final med enbart vinnare; världsfotbollen, världsmästerskapet, Didier Deschamps, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann – och den lilla nationen."

Sportbladets Erik Niva fokuserar huvudsakligen på "den lilla nationen" Kroatien. Han tar även upp den omdiskuterade VAR-granskningen som ledde till Frankrikes 2–1-mål på straff.

"Jag tillhör ju dem som tycker att det måste vara möjligt att tycka att det här var ett domarmisstag och ändå tro på VAR-systemets framtid – men det är ingen vidare dag för den hållningen. Det här var en orättvisa. En stor, svidande, avgörande orättvisa."

"Tvingades korsa oceaner"

Sydsvenskans krönikör Fredrik Lindstrand menar att inget av finallagen gjorde det enkelt för sig. Att Frankrikes framgång främst låg i en solid defensiv och superbra avslutare, samtidigt som de saknade offensiv idé mer än kontringsspel.

"Medan Kroatien tvingades korsa oceaner för att nå finalen behövde Frankrike bara ta en lugnare promenad."