Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färjestads före detta målvakt Adam Werner kände sig ofördelad efter att ett mål mot HV71 blivit godkänt under vårens SM-slutspel. Arkivbild.

Kritiserade målregeln ändras

Godkänna eller döma bort? Det var den återkommande frågan förra SHL-säsongen när målvakterna vidrördes av en motståndare i samband med mål. Nu har Svenska ishockeyförbundet förtydligat regeln.

Den gångna SHL-säsongen kom till stor del att präglas av en rad bortdömda mål på grund av kontakt mellan utespelare och målvakt i och utanför målområdet.

Nu har regeln korrigerats och förtydligats.

I ett pressmeddelande från Svenska ishockeyförbundet presenteras en rad nya regelförändringar till kommande säsong – där det bland annat framgår att målområdet får en ökad betydelse.

Hädanefter är det, precis som tidigare, inte tillåtet att störa målvakten med fysisk kontakt när vederbörande befinner sig i sitt eget målområde. Om målvakten däremot är utanför området när pucken skjuts i mål krävs en förseelse mot målvakten som renderar i utvisning för att målet ska underkännas.

Det var under vårens SM-slutspel som regeln om målvaktsområdet fick som mest uppmärksamhet. Inte minst efter att HV71 i en kvartsfinalmatch mot Färjestad fick ett mål godkänt trots att Mattias Tedenby åkte på målvakten Adam Werners plockhandske dessförinnan.

När sedan Färjestads Linus Johansson i ett semifinalmöte med Djurgården stod för liknande förseelse på Adam Reideborn blev målet däremot, till Karlstadlagets förtret, underkänt.

"Regelverket ämnar alltid till att främja en säker, teknisk och fartfylld ishockey med individens utveckling i centrum. Det är också en viktig demokratisk process i ishockeyfamiljen där engagemang och intresse samlas från bredd till elit gällande förslag och idéer kring spelreglernas utformning och utveckling", säger Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson i ett pressmeddelande om årets regelbok.