Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter kulturprojekt med jojk och rap är Östersund i full gång med de fotbollsmässiga förberedelserna inför Europa League-mötet med Zorja Luhansk.

Kulturprojektet stärker ÖFK inför EL-mötet

Östersund är tre poäng från en osannolik sextondelsfinal i Europa League. De ska komma redan hemma mot Zorja Luhansk.

Efter två säsonger där han blev mer kompis med avbytarbänken än bollen lämnade Tom Pettersson IFK Göteborg för en oviss framtid i Östersund och Jämtland.

Men det blev något helt annat än han vågade drömma om.

Det blev något mycket bättre.

Även om snön yr rejält och kylan intagit staden så är med värme och glädje han snart kan summera första året i klubben.

- Dels har jag fått förtroende att spela och då växer självförtroendet. Sedan är det en fantastisk miljö där vi gör vettiga grejer varje dag på träningarna. Man känner att man bli bättre hela tiden. Man kommer till träningen och känner att man ska ha kul, det kommer bli mycket boll och väldigt utvecklande, säger Pettersson.

Senaste veckan har det varit tvåsiffriga minusgrader och kämpigt med bra träningsmöjligheter.

- Jag tror aldrig kylan kan vara till vår nackdel, men lite kallt är det ju.

Mycket speltid

Lagom till match blir det dock plusgrader och publiken på Jämtkraft arena lär hålla värmen med applåder för sitt lag.

- Det här är mer inspirerande än någon annan match, säsongens match verkligen. Vi vet att vi har en chans och vi brukar vara enormt starka hemma. Hela laget steppar upp extra då känns det som.

Då har han ändå en rad otroliga matcher att jämföra med, den stabile mittbacken, som tillsammans med Sotirios Papagiannopoulus varit given i de stora matcherna.

För någon som kommit från mycket bänknötande är det svårt att klaga på för många matcher.

- Jag tycker inte det varit för mycket, det är väldigt roligt att spela matcher.

Jojk och rap

Efter att allsvenskan avslutades har det dock blivit ett uppehåll för laget när det kommer till tävlingsmatcher. I stället har laget visat upp sig på en annan scen.

I fredags var det nämligen den stora finalen för det kulturprojekt som laget har jobbat med under säsongen. Vid sidan om fotbollen har de lärt sig om den samiska kulturen, lärt sig kasta lasso och baka tunnbröd.

Men också jojka och skriva en egen raplåt tillsammans med artisten Maxida Märak.

- Haha, det var nog skräckblandad förtjusning. Men det var jobbigare innan än under själva uppträdandet, säger Pettersson, som var en av de som såg ut att trivas allra bäst på scenen.

"En kul grej"

Alla spelare och ledare i klubben behövde skriva under på att de skulle delta och för Pettersson har det varit en bra sak både för att växa som individ och spelare.

- Precis som många andra tyckte jag att det var jobbigt att stå inför folk i skolan och prata, då var det ändå dina kompisar. Nu är det en stor publik. Jag tyckte att det var en kul grej att få göra när jag kom hit, säger Pettersson, som precis som övriga fick skriva några egna rader i den raplåt som framfördes.

”En trupp full av spelare från hittegodsavdelningen, passade inte in någonstans, men kanske var det meningen”, var en av stroferna ur backens text.

Med en rad spelare som inte platsat i andra lag har Östersund gjort något unikt. Och modet är större än någonsin efter uppträdandet.

- Har du gjort en sådan här grej känns det inte så farligt att gå in och möta Galatasaray eller Paok borta.

Eller Zorja Luhansk hemma för den delen.