Läkaren: OS inte i fara för Halfvarsson

Calle Halfvarsson hoppade av Tour de Ski. Anledningen: magsjukdomen IBS.

ANNONS
|

Förra torsdagen hoppade Calle Halfvarsson av Tour de Ski och berättade om stora smärtor i magen vid ansträngning.

Nu har en undersökning visat att skidstjärnan drabbats av IBS, "Irritable bowel syndrome". Med andra ord lider han av lättretlig och överkänslig mage och tarm.

Just nu kan han inte träna, men enligt landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson kommer han att kunna delta i OS i februari.

- Det viktiga nu är att vi har fått en klarhet i vad de här magbesvären bestod av. Nu har vi möjlighet att kunna anpassa upplägget för Calle. Vi vet att han har gjort en bra försäsong och det är det viktiga inför en bra OS-start. Det här är inget som gör att vi är oroliga att det ska kunna påverka Calles deltagande i OS, säger Andersson till TT.

ANNONS

Problem periodvis

Han tror att den rejäla smärtan under Tour de Ski var en efterverkning till en maginfektion som Halfvarsson drabbades av under i Lillehammer, i början av december.

- Vi har ett antal elitidrottare som har den här typen av problem. Då kan man få rätt uttalade smärtor periodvis. Det är inget som påverkar karriären medicinskt, däremot är det så att man periodvis kan få problem. Stress kan utlösa de här symptomen, men vanligare är att man får en försämring av sina symptom efter en maginfektion.

Tävlingsbeslut senare

Just nu tränar Calle Halfvarsson inte, men trots det har han och läkarna inte tagit ett beslut om han ska delta i helgens sprinttävling i Dresden eller inte.

- Vi har bilden av att Calle inom några dagar ska kunna träna för fullt. Sedan får vi ta ett beslut, säger Andersson.

ANNONS

Efter Dresden återstår två världscuptävlingar före OS – 20–21 januari i slovenska Planica och 27–28 januari i österriska Seefeld. OS invigs den 9 februari.

TT

Fakta: Det här är IBS

IBS står för "Irritable bowel syndrome" och är en funktionell störning i mag-tarmkanalen. Sjukdomen skapar buksmärtor, förstoppning, gasbesvär och diarré. Upp emot 10 till 15 procent av Sveriges befolkning har IBS och därför kan det räknas som en folksjukdom, enligt Mag- och Tarmförbundet.

- Man kan lindra symptomen, men det finns ingen botande behandling. Man får titta på individuella kostupplägg och optimera utifrån det, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson till TT.

ANNONS