Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson vann meetingpriset och avslutade med att vinna Mastershoppningen.

Länge lagom men Fredricson vinnare till slut

Peder Fredricson vann inte en någon av de ordinarie sex klasserna – men då lutade han sig mot sin stabilitet. Det gav meetingpriset. Sedan kom äntligen en seger – och helgens andra bil.

Fredricson fick åka häst och vagn, hyllas av publiken i Friends arena och för besväret att bli showens bäste ryttare fick han en bil värd 232 000 kronor i förstapris.

Men dagen var inte slut där. I showens sista hoppning, finalen i Masters (de fem ryttarna kvalade in i fredags) var han snabbast av alla på Zaloubet i en rafflande slutrunda.

Fredricson har vunnit åtskilliga bilar genom karriären. Flera av dem i den internationella hästhowen runt första advent.

Hur många har han inte riktigt koll på.

- Jag har vunnit ritningar till ett hus också. Två gånger. Men än har jag inte ritat något hus, säger han och skrattar.

Gillar att kartan ritas om

Däremot är han intresserad av hur kartan i den svenska hoppningens elitskikt så sakteliga börjar ritas om. Där drog Petronella Andersson några nya streck med Eclatant i omhoppningen när Sweden grand prix avgjordes.

Andersson kom tvåa, bakom brasilianaren Marlon Modolo Zanotelli. Fredricson fick, precis som förra året, nöja sig med tredjeplatsen, nu på Hansson.

- Det är ett starkt gäng som kommer underifrån. Det är främst tjejerna, verkligen ett starkt gäng tjejer som kommer och det tycker jag är jättekul, säger Fredricson.

"Det ser bra ut"

- Det är en av tjusningarna med vår sport att tjejer och killar tävlar ihop i alla åldrar. Vi är konkurrenter men också kollegor. Jag var väldigt stolt när "Steffi" (Stephanie Holmén) vann i lördags. Man vill alltid vinna, men samtidigt blev jag väldigt stolt över den runda hon gjorde.

- Det känns bra och det ser bra ut för svensk hoppsport och det är ett angenämt problem för Henrik Ankarcrona (förbundskaptenen).

Petronella Andersson:

- Det är en väldigt stark svensk grupp som är ute och rider just nu och det var väldigt roligt att vi kunde visa det på hemmaplan.

Holmén, Andersson, Irma Karlsson och Evelina Tovek (fyra i GP) visade samtliga i Friends arena varför de presterat runt om på banorna i Europa och varför Ankarcrona framöver kan ställas inför svåra uttagningar till nationshoppningar och mästerskap.

Andersson trappar ned tävlandet den närmaste tiden medan det är fortsatt full fart fram till julafton för Fredricson. Redan nästan helg väntar Top 10 i Genève där Fredricson har sällskap av Henrik von Eckermann. Sedan tävlar han i Prag och i London.

- I Genève har jag med mig All In och Christian K. Tanken är att All In ska gå i London. Man vet aldrig med hästar men han har känts väldigt fin och jag hoppas att det håller i sig.

Trötta hästar

Världsettan Harrie Smolders hade ingen vidare helg och slutvinjetten var på sitt sätt talande. Efter målgången tappade han plötsligt balansen, vinglade fram och tillbaka i sadeln innan han föll ned i fibersanden.

Fler hästar var också trötta efter flera dagars tävlande. Stephanie Holmén, Henrik von Eckermann och flickvännen Janika Sprunger utgick i GP-hoppningen.

Extra tungt var det för von Eckermann som in i det sista utmanade Fredricson om meetingpriset.