Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander "The Mauler" Gustafsson tar framtiden "en match i taget".

"Längtar inte efter att bli bäst i världen"

Fem månader efter förlusten i titelmatchen mot Jon Jones är Alexander Gustafsson redo att gå in i oktagonen på nytt. Och 32-åringen gör det med ett annat, mer avslappnat, tankesätt.

Han lyckades inte första gången, han lyckades inte andra gången och den 29 december 2018 misslyckades Alexander "The Mauler" Gustafsson att vinna en titelmatch för tredje gången när Jon Jones tog hem mästarbältet i lätt tungvikt.

Fem månader senare befinner sig Gustafsson i Stockholm inför lördagens UFC-gala i Globen där han ska gå upp mot amerikanen Anthony Smith. Han berättar att förlusten mot Jon Jones ligger bakom honom, och det gör även tankarna på en ny titelmatch.

"Har släppt det".

- Jag har fått tre chanser och nu har jag släppt det där litegrann. Det har varit sånt jäkla prat och snack om titelmatcher och Jon Jones. Nu tar jag några steg tillbaka, tar en fajt i taget, och bygger upp ett par sköna vinster så ser vi var det tar mig, säger Gustafsson.

- Vi har börjat tänka lite som jag tänkte i början av min karriär. Då var allt med titelmatcher så långt borta, och det var roligare på något sätt. Ju högre man har klättrat, ju mindre matcher får du gå och allt blir ett större projekt.

Däremot hymlar han inte om att en ny chans till mästarbältet uppstår, så kommer han att ta den.

- Då tar jag den med öppna armar. Då ser jag till att strypa till ordentligt. Men nu är det det här som gäller, en match i taget, säger 32-årige Gustafsson.

TT: Med det tankesättet du har nu, tänker du ändå på vad en eventuell vinst eller förlust betyder för karriären?

- Det är klart man gör det, men samtidigt lägger man ingen större vikt vid det. Det är ändå idrott vi håller på med. Alla fotbollslag förlorar någon gång, alla boxare gör det. Livet och karriären fortsätter i sin vanliga ordning. Men det är fortfarande vinst som triggar mig, säger han.

Är i toppform

Och vinst kan det bli redan på lördag i Globen. Trots att Gustafsson hämmades i drygt två månader av den ljumskskada han ådrog sig i förlusten mot Jones har inte uppladdningen inför fajten mot Anthony Smith påverkats.

Den har i själva verket varit "grym", berättar han.

- Formen är bättre än vad den någonsin har varit. Jag känner mig avslappnad och lugn. Det är bara att kliva in där med ett leende på läpparna och ha kul.

Anthony Smith kommer – precis som Gustafsson – från en förlust mot Jon Jones. Det är något som ger extra krydda till fajten som är en stor match sett ur en karriärsynpunkt.

- Det är en väldigt stor match. Dels för att vi båda kommer ifrån en förlust och dels för att det är på hemmaplan, säger Gustafsson.