Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Jakobsen, här på träning i Sölden i oktober, är en av de tilltänkta framtida svenska slalomstjärnorna. Arkivbild.

Lång väg till nytt slalomunder

Tränarna hoppas på ett nytt svenskt slalomunder till hemma-VM nästa år. Men det är en bit kvar. I Levi lyckades bara en av de unga åkarna ta sig ner i mål.

Med drygt ett och ett halvt år kvar till hemma-VM i Åre finns en del frågetecken kring det svenska herrlandslaget. Rutinerade Jens Byggmark och Anton Lahdenperä slutade efter förra säsongen och sedan tidigare har bland andra Markus Larsson lagt alpinskidorna på hyllan.

Det gör att André Myhrer och Mattias Hargin är ensamma kvar från "det svenska slalomundret" som charmade alpinvärlden för några år sedan.

Är det slut sedan? Nej, inte om man ska tro alpine herrchefen Heinzpeter Platter.

- Jens och Anton har slutat, men vi har byggt upp en ny generation som vi fyller på med. Den gruppen är ganska stark, det är vår framtid, tillsammans med de redan etablerade åkarna, säger Platter.

- Vi vill komma tillbaka i slalom starkare än någonsin.

"Stor utmaning"

Målsättningen är ett starkt herrlag till VM i Åre 2019 – men också till OS i Pyeongchang om mindre än tre månader.

- Det är en stor utmaning, men vi håller på, säger Heinzpeter Platter.

- Det tar tid, men på träning är de med. Vi måste ha tålamod och de måste göra bra resultat i Europacupen först.

Kristoffer Jakobsen, 23, är den av de lite yngre åkarna som har lite extra förhoppningar på sig, trots att det mest blev urkörningar i världscupen i fjol. Slalomdebuten, tolfteplatsen i Levi för ett år sedan, har givit mersmak.

Återkomsten till den finländska orten i går blev dock inte den succé som 23-åringen hade hoppats på. Jakobsen fastnade i en käpp i början av backen och flög ut ur årets första världscuptävling.

- Det kändes inte som att jag hade så dålig balans att det skulle bli en uråkning. Det är tungt, säger Jakobsen.

Kort därefter körde även Gustav Lundbäck ut, medan Anthon Cassman åkte alldeles för långsamt för att kvala in till det andra åket.

"Har potential"

Men enligt Mattias Hargin, trea i går, är det bara en tidsfråga innan han och André Myhrer får mer slagkraftigt svenskt sällskap i världscupen.

- De åkte ju bra tills de åkte ur. Framför allt "Krille" har potential att bli riktigt bra, säger Hargin.

- Men det är svårt med de höga startnumren, du måste få ner det genom att åka Europacup annars är det svårt.