Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svenska skippern Anna Hasselborg och trean Sara McManus under Sveriges match mot Japan i grundserien av curling-VM i danska Silkeborg.

Lag Hasselborg siktar på hattrick i guld

Efter OS-guld och EM-guld vill lag Hasselborg fullborda sitt guldhattrick. Via elva raka vinster i curling-VM i Danmark är Sverige på god väg. Förstaplatsen i grundserien gav en direktbiljett till semifinalen.

Efter OS-guldet i Sydkorea för drygt ett år sedan och EM-guldet i november jagar lag Anna Hasselborg sitt första VM-guld i curling. Svenskorna har åtminstone skapat sig bästa möjliga utgångsläge inför helgens slutspel i Sportscenter i danska Silkeborg.

Efter elva vinster och en förlust vann Sverige grundserien och blev därmed direktkvalificerat till lördagens semifinal.

- Nu när vi satt oss i den här situationen är det klart att vi jagar att vinna, men det är en match i taget som gäller, säger skippern Anna Hasselborg.

"En fantastisk vecka"

Förutom förlusten i VM-premiären mot Kina har laget – som även består av Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och reserven Johanna Heldin – tagit idel segrar på den jylländska landsbygden.

- Det har varit en fantastisk vecka. Det är klart att det var tungt att starta VM med en förlust, men Kina spelade otroligt bra i början. Men det är en lång vecka och vi började verkligen om turneringen efter den förlusten och efter den matchen har det gått väldigt bra, säger den svenska trean Sara McManus.

Sverige hade säkrat alla tänkbara favörer redan innan grundserieavslutningen mot Japan, men lyckades vinna även den matchen. Segersiffrorna skrevs till 9–8 efter att lag Hasselborg stulit två raka enpoängare i den åttonde och nionde omgången.

- Vi sade inför att vi i tanken ville gå ut och göra det lite som en träningsmatch. Att man får gå ut och öva vissa slag som vi kanske inte har spelat och att man även jobbar med tekniken, så att den sitter till slutspelet, säger McManus.

På fredagsförmiddagen besegrades Kanada med 5–3. Det var just Kanada som slog Sverige i fjolårets VM-final, men då representerades curlingens stormakt av lag Jennifer Jones. I årets mästerskap ställdes världstvåan Sverige mot lag Chelsea Carey, som är rankat sexa i världen. Förlusten mot Sverige skickade ut Kanada från mästerskapet – det är första gången på 20 år som landets damlag missar ett slutspel.

"Spelar ingen roll"

Sydkorea tog den andra semifinalplatsen. I kvartsfinalerna ställs Ryssland mot Japan och Schweiz mot Kina. Sverige får möta det sämst rankade laget som går vidare, vilket innebär att det inte kan bli grundserietrean Ryssland. Den svenska skippern Anna Hasselborg har dock ingen favoritmotståndare.

- Det spelar ingen roll. Alla lag är otroligt bra och det har verkligen varit en hård kamp hela den här veckan, säger hon.

Förutom semifinalplatsen innebär gruppsegern även att lag Hasselborg får fördel av att börja med sista sten i lördagens semifinal och söndagens medaljmatch.

- Det är jättejätteviktigt. Det är absolut en fördel att ha det rakt igenom ett slutspel, säger Anna Hasselborg.