Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens lagkapten Jonas Olsson. Arkivbild.

Lagkapten Olsson ser karriärslut i Djurgården

Över 200 Premier League-matcher och ett EM-slutspel med Sverige. Men 2018 kan vara det sista året som fotbollsspelare för Djurgårdens nye lagkapten Jonas Olsson, 35.

I torsdags kom beskedet att lagkamraten och tidigare landslagsmålvakten Andreas Isaksson, 36, avslutar fotbollskarriären efter säsongen.

Lagkaptenen Jonas Olsson, 35, går i liknande tankar då kontraktet löper ut vid årsskiftet.

- Jag trivs jättebra i Stockholm, trivs bra i Djurgården. Jag har svårt att se att min aktiva spelarkarriär avslutas någon annanstans. Hela fotbollslivet är väldigt strukturerat och har varit det sedan jag var 17, 18 år. Det ska bli skönt att äga sin egen tid, ha mer tid för sin dotter, säger han.

Gör ingen "Granen"

Herrandslagets lagkapten och mittback Andreas Granqvist, 32, flyttar efter VM i sommar hem från ryska Krasnodar till Helsingborg för spel och senare sportchefsjobb i superettanklubben.

Något liknande scenario är inte aktuellt för Landskrona-sonen Olsson, som kisar när vårsolen gör ett sällsynt besök på Djurgårdens träningsanläggning i Kaknäs.

- Jag har funderat ganska mycket på vad jag känner att jag vill göra, eller vad jag har möjlighet att göra efter karriären. Jag känner inte något överdrivet behov av att nödvändigtvis vara kvar i fotbollsvärlden. Det hade varit ganska skönt att skaffa sig en annan identitet.

Närmar sig comeback

En bristning i vänster vad har hämmat Jonas Olsson den senaste månaden och hållit honom utanför Djurgårdens matchtrupp under inledningen av allsvenskan.

Den på fotbollsplanen yvige och i vardagslivet frispråkige lagkaptenen närmar sig comeback och kan vara aktuell för spel i Stockholmsderbyt borta mot AIK på söndag.

- Jag har alltid försökt leda, försökt ta plats, oavsett om jag har lagkaptensbindeln. Min attityd på plan är väl yvig, som du säger. Men jag tror, hoppas och känner att för lagkamraterna är det ett sätt för mig att försöka leda och styra så bra som möjligt, och inte lämna någonting åt slumpen, säger han.

Olsson har spelat 201 Premier League-matcher med West Bromwich och gjort 25 landskamper med landslaget men ännu aldrig vunnit någon titel på seniornivå. Däremot har han tjänat desto mer pengar.

Efter EM-slutspelet i Polen och Ukraina 2012 – där Olsson startade i två matcher när Sverige slogs ut i gruppspelet – skrev han på ett fyraårskontrakt med West Bromwich värt motsvarande drygt 420 000 kronor i veckan, enligt Birmingham Mail.

"Inget fult i det"

- Jag tjänade väldigt bra. Men bidrog mycket också, betalade 50 procent i skatt. Jag tror alla som drömmer om att bli proffs har största drivkraften i att spela i en stor liga och göra landskamper. Men många drömmer nog också om att tjäna pengar, jag tycker inte det är något fult i det, säger Jonas Olsson.

I fjol var han ny i Djurgården när laget slutade trea i allsvenskan, den elvafaldiga mästarklubbens bästa resultat sedan SM-guldet 2005. I år är Olsson Stockholmslagets nye lagkapten efter att Kim Källström, 35, avslutat karriären.

Efter de tidigare landslagskompisarna Isaksson och Källström kan Olsson vara näste blårandige veteran att tacka för sig.

- Jag har inte motivation att köra en massa rehabträning för att jag går sönder var och varannan vecka. Får jag vara någorlunda frisk kan jag tänka mig en fortsättning, annars så får vi se. Jag känner ingen stress utan snarare att man drivs av att kontraktet är på väg ut, det finns nån spänning i det. Jag känner att jag uppnått de drömmar jag hade som fotbollsspelare.