Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre Kronor-centern Anton Lander jagar en VM-plats. Här i 2–0-segern hemma mot Norge i en landskamp i Östersund i förra veckan.

Lander hoppas på VM efter mammans sjukdom

Anton Lander fick se kompisarna lyfta VM-pokalen – själv stod han över turneringen, eftersom hans mamma insjuknat i cancer. I år hoppas 27-åringen ta en av platserna i Tre Kronors mästerskapslag.

Det är inte lätt att spela sig till en VM-plats i ishockeylandslaget Tre Kronor. Och det blir inte enklare när NHL-stjärnorna tackar ja.

Anton Lander, till vardags i KHL-laget Ak Bars Kazan, är en av spelarna utanför Nordamerika som har bäst chans att slå sig in i truppen till mästerskapet i Slovakien i maj.

27-åringen från Timrå var center i förstakedjan i förra veckans landskamper mot Norge (2–0 och 5–1) och den här veckans möten med Danmark (3–2 och 2–0).

- Man lever här och nu. Vi fokuserar på att göra vårt bästa, sedan kommer inte alla att komma med (till VM). Det blir en liten tävling internt, säger Anton Lander.

Inspiration och vilja

Han vet vad det innebär att leva i nuet.

Efter succésäsongen i Ryssland, som slutade med seger i KHL-slutspelet Gagarin Cup, togs Timråsonen ut till fjolårets VM i Danmark.

Men Lander, som var med i Tre Kronors OS-lag i Pyeongchang tidigare under säsongen, tackade nej på grund av ett sjukdomsfall i familjen.

- Min mamma var sjuk. Jag ville vara med på hennes resa att besegra cancern, säger han.

TT: Hur har det påverkat dig?

- Det är klart det har stärkt en. Livet är för kort för att grubbla.

Fjolårets VM slutade i ett andra raka guld för Tre Kronor. Landers vilja att bli uttagen till vårens turnering är tydlig.

- Den är stor. Jag har ju polare som var med och vann VM-guldet förra året. Det är en inspiration, en vilja och en morot att vilja vara med, säger han.

Hyllas av Grönborg

Under påskhelgen tar förbundskapten Rikard Grönborg ut laget till bortamötena med Finland på torsdag och fredag. Grönborg hyllar Lander inför trupputtagningen till de mästerskapsförberedande träningsmatcherna.

- Det är en spelare som spelat VM tidigare (2015). Just nu är han är en spelare som driver bussen mot VM, säger förbundskaptenen.

Landslaget samlas igen på tisdag. Anton Lander, vars Ak Bars Kazan i år slogs ut redan i första slutspelsrundan i KHL, firar nu påsk med familjen på hemmaplan.

TT: Blir det mycket godis eller?

- Mer tågtårta, säger Lander.

TT: Tågtårta?

- Ja, sonen (Viggo) fyller tre och vill ha det.