Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marika Domanski Lyfors: "Vi har alldeles för få europeiska platser i OS"

Landslagschefen: Fler europeiska lag i OS

Sju av åtta kvartsfinallag i fotbolls-VM är från Europa. Att bara tre av dem får spela OS är dåligt, säger Sveriges landslagschef.

Den parisiska värmeböljan har nått Bretagne och det svenska landslagshotellet – ett elegant 1600-talschateau i Parigné några mil nordost om Rennes.

På grusgången framför slottet står landslagschefen Marika Domanski Lyfors och tänker att hon också hade velat vara på Södermalm i Stockholm, för att närvara vid begravningen av en av svensk fotbolls största: Lennart Johansson.

- Ja, det känns. Jag tänkte på det i går och i morse, det är tråkigt. Men jag vet också vad Lennart hade tyckt. Han hade definitivt valt fotbollen, så det är på något sätt en tröst, säger Marika Domanski Lyfors.

Heleuropeiskt

59-åriga Domanski Lyfors har, precis som Johansson, länge varit en av svensk fotbolls viktigaste personer, först som förbundskapten, nu som landslagschef. Kvartsfinalen mot Tyskland på lördag är ingen ny situation för henne.

- Jag har förlorat en hel del matcher mot Tyskland. Men det känns som historia. Vi närmar oss definitivt en seger. Jag tycker att vi har ett lag som kan utmana Tyskland i år, säger Marika Domanski Lyfors.

Det heleuropeiska mötet är ett av tre i kvartsfinalspelet. I den sista matchen ställs Frankrike mot VM:s enda kvarvarande ickeeuropeiska lag, USA. Samtidigt kommer nyheten att Real Madrid gör som flera andra europeiska storklubbar de senaste åren, och startar ett damlag.

Separat OS-kval

Sakerna hänger ihop, säger Domanski Lyfors.

- Lagen från Europa är starkare än någonsin. Det är ett bevis på den struktur som vi bygger kring klubbfotbollen, den har utvecklats otroligt mycket. Och jag tror på fyra europeiska lag i semifinal.

För svensk del är den europeiska framgången problematisk. VM fungerar också som kval till OS i Tokyo nästa år och bara de tre främsta lagen från Europa tar sig dit. Det borde vara fler, säger Domanski Lyfors som önskar att man utökade det totala antalet lag – tolv för tillfället – i OS.

- Jag har genom alla år tyckt att vi har alldeles för få europeiska platser i OS, med tanke på att vi är en så stark konfederation. Jag tror inte att fotbollen gynnas av att inte de allra bästa lagen är i ett OS-slutspel.

Mycket annat behöver också förändras, säger hon. Hon vill se separata OS-kval och hon vill att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) sätter press på de svagare konfederationerna att införa egna mästerskap, likt EM.

- Det allra bästa hade varit att ha ett separat OS-kval, och det tror jag att det kommer bli i framtiden. Och jag tror att det här VM-slutspelet kommer att pusha på det.

- Man borde också sätta resurser så att de andra konfederationerna får fram fler lag och blir mer konkurrenskraftiga. För vi kan inte spela ett VM med bara europeiska lag.