Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundas Ryan Lasch jublar efter 5-2-målet mot Djurgården.

Lasch och Frölunda tog guldgrepp

Götaplatsen kan ställas i ordning och champagnen läggas på kylning. Storseger med 6–2 över Djurgården och guldläge på torsdag får dock inte störa Frölundaspelarnas fokus.

Guld var nästan ett förbjudet ord i Scandinaviums korridorer efter den glödheta valborgsmässoaftonen inför 12 044 åskådare, de flesta glädjerusiga.

Det var veteranerna som fixade förfesten.

Slutspelskungen Ryan Lasch, 32, och lagkaptenen Joel Lundqvist, 37, gjorda båda ett mål och en assist den här kvällen där Frölunda stormade fram till 4–0-ledning efter halva matchen.

Det är också de som ska se till att lagkamraterna inte börjar gå händelserna i förväg.

- Vi har en stark ledargrupp i laget med äldre spelare som inte tillåter att tankarna börjar sväva i väg. Det är en inställning vi har haft hela slutspelet, sade Lasch.

"Ser bara kamp"

Joel Lundqvists svar på frågan om han kan skymta Götaplatsen – där Frölunda traditionellt firar sina guld – framför sig:

- Nej, nej, det enda jag ser är bara en kamp nu på torsdag i Globen.

- Vi har ett bra läge, men mer än så är det inte. Man ser hur snabbt det svänger och hur matcherna byter ansikte. Man får vara ruggigt ödmjuk inför fortsättningen, sade Lundqvist.

Skulle Frölunda inte lyckas avgöra på torsdag har laget en chans kvar. På hemmaplan där laget numera har 17 raka segrar.

Vägen dit gick, som i tidigare hemmamatcher i finalserien, via ett framgångsrikt spel i numerärt överläge.

Ryan Lasch spelade fram Joel Lundqvist som helt oattackerad framför Adam Reideborn i Djurgårdskassen kunde skjuta 1–0 mitt i den första perioden.

Ensam ledare

Sedan gjorde Lasch själv 2–0, också i powerplay, i inledningen av andra perioden sedan han tagit retur på sitt eget skott och rundat Reideborn.

Frölunda har gjort nio mål i numerärt överläge i finalserien medan Djurgården, som ser helt borta ut i boxplay, bara har gjort tre.

Lasch, grundseriens poängligavinnare, leder nu slutspelets poängliga i ensamt majestät med 18 poäng (5+13).

Han fortsätter att leverera trots att han ibland fått kritik för att inte vara en slutspelsspelare.

- Det känns okej, jag gör bara mitt jobb. Jag försöker bara att skapa energi och chanser för vår grupp.

Joel Mustonen sköt 3–0, framspelad av bland annat Joel Lundqvist, och Jacob Peterson 4–0 efter 10.17 av andra perioden.

Där och då var den femte finalen avgjord. Djurgården gjorde två snabba reduceringsmål i början av tredje perioden i powerplay, men Frölunda drog ifrån på nytt.

Frågan är om det var för evigt i den här finalserien.