Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson, vänster, tog VM-silver i medeldistans bakom guldmedaljören Simone Niggli, mitten, i Finland 2013. Merja Rantanen tog brons. Arkivbild.

Legendaren hyllar Alexandersson inför VM

När en storstjärna slocknar tänds en annan. 23-faldiga VM-guldmedaljören Simone Niggli ser inget annat än en ljus framtid för femfaldiga världsmästaren Tove Alexandersson.

40-åriga Simone Niggli var en av orienteringens storstjärnor från tidigt 2000-tal tills hon avslutade elitkarriären 2013.

Schweiziskan vann nyligen stortävlingen O-ringen i Örnsköldsvik och hyllade då nutidens 25-åriga storstjärna Tove Alexandersson. Svenskan tog tre VM-guld i Estland i fjol och två guld på hemmaplan för två år sedan.

- Jätteroligt att följa henne. Vi tävlade bara några år mot varandra och redan då märkte man att hon är en jättestor talang både fysiskt och tekniskt. Hon har en jättestor framtid framför sig om hon håller sig frisk, säger Simone Niggli.

Alexandersson – som delat VM-podium med Niggli – förväntas ta nya guldmedaljer vid årets VM i Lettland som inleds med dagens individuella sprint i Riga.

TT: Kan hon (Alexandersson) ha lärt sig något från dig från när ni tävlade?

- Det vet jag inte. Men alltid roligt att ha någon som är inspirerande och att man kan tävla mot de allra bästa. Nu har det blivit ett skifte och hon som är jagad. Det är kanske något annat. Jag hade Hanne Staff från Norge som var min idol när jag började med elitsatsningen. Då var det ganska stort när man slog henne för första gången, säger Simone Niggli.