Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Legkov. Arkivbild.

Legkov stängs av på livstid: "Chockerande"

Ryska skidåkarna Alexander Legkov, OS-guldmedaljör i Sotji, och Jevgenij Belov stängs av på livstid från OS för dopning i Sotji 2014. Ryssland kallar domen en "skandal" och ska överklaga.

Legkov och Belov straffas för att ha brutit mot paragraf 2 i Internationella olympiska kommitténs etiska regelverk. Där står bland annat att alla idrottare "måste avstå från varje handling som innefattar bedrägeri eller korruption".

I IOK:s utredning om statsdopning i Ryssland anklagas nationen för att ha manipulerat dopningsprov.

- Vad ska jag säga? Det är chockerande att höra, men någonstans bör det finnas grunder i att någon har fattat det beslutet. Det är ju oerhört tråkigt och det påverkar vår idrott så klart, säger den svenska skidförbundskaptenen Rikard Grip.

Sundby får medaljer?

Legkov, som vann guld på femmilen i Sotji före landsmännen Maxim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov och som även var med i det ryska stafettlag som tog silver, kommer att bli av med sina medaljer. Norrmannen Martin Johnsrud Sundby kom fyra på femmilen, medan Anders Södergren blev bäste svensk på sjunde plats. Norge kom också fyra i stafetten.

Belov tog ingen medalj i Sotji.

Den avstängda duon har, tillsammans med andra ryska utövare, varit tillfälligt avstängda av Internationella skidförbundet (Fis) sedan december 2016 i väntan på utredning.

Rikard Grip kommer trots avslöjandena alltid att komma ihåg Sotji-spelen med glädje, då Sverige gjorde succé i längdspåren med elva medaljer.

- Men det är klart, allting runt omkring det med systematiken som har funnits kring det här, det gör att det är väldigt skrämmande.

Ryssland: "Skandal"

Även om det frustrerar honom att så ofta behöva prata om dopning i stället för prestationer, tror han att det som nu uppdagas kan leda till något gott.

- Jag upplever att för varje gång, oavsett idrott, som man är med och fångar upp sådana som inte håller sig till Wada-koden, så blir idrotten förhoppningsvis bättre och bättre, säger Rikard Grip.

De livstidsdömda skidåkarna kallar via en advokat beslutet för en "skandal" och meddelar att domen ska överklagas till Idrottens skiljedomstol Cas.

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe säger att "alla är chockade" och landets idrottsminister Vitalij Mutko fördömer domen.

- De har tävlat i den här sporten i många år och har en lång lista med meriter, men inget positivt dopningstest, och de är hjälplösa mot indirekta bevis, säger Mutko till ryska nyhetsbyrån TASS.

Kan tävla i Gällivare

Men Legkov och Belov kommer ändå av allt att döma att kunna delta i längdskidpremiären i Gällivare om drygt två veckor. Stefan Nieminen, pressansvarig hos arrangören Sportevent, konstaterar att de är fria att tävla i världscupen, "i alla fall som läget är just nu".

- Sedan är det upp till Internationella skidförbundet att fatta beslut. Det är ju en Fis-tävling vi arrangerar i Gällivare och där har vi att förhålla oss till de beslut som Fis fattar. Så det är inget arrangörsbeslut. I princip kan man säga att ingen arrangör får hindra någon att delta i en tävling, så länge vederbörande har sin Fis-licens, så att säga, säger Nieminen.

Fis generalsekreterare Sarah Lewis avböjer att kommentera ärendet i ett sms till SVT Sport.

IOK, som gör nya tester på samtliga ryska dopningsprov som finns tillgängliga från Sotji, meddelar att fler beslut är att vänta de kommande dagarna. Förhör med dopningsmisstänkta utövare pågår men beräknas vara klara i slutet av november. Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov, Maxim Vylegzhanin har – precis som Legkov och Belov – varit avstängda i väntan på utredning.

IOK:s exekutiva kommitté har möte den 5–7 december och kommer då att meddela om Ryssland stängs av från OS i Sydkorea.