Leksand mot hockeyallsvensk final

Leksand vann borta mot AIK. Därmed kopplade man greppet om andra platsen i hockeyallsvenskan. Och den hockeyallsvenska finalen? Klara för finalen är i alla fall Timrå efter seger mot Bik Karlskoga.

|

Leksand hade ett nätt försprång på AIK med fem poäng inför omgång 49. Ett försprång som nu växt till åtta efter att man besegrade "Gnaget" borta med 3–1.

Anton Holm satte sitt 20:e mål för säsongen och gav AIK en smakstart på det heta toppmötet på Hovet.

Men det var ingenting hemmalaget lyckades bygga vidare på. Leksand tog över i den andra perioden och vände matchen.

Austin Madaisky inledde upphämtningen med sitt första mål för säsongen när han fick fritt skottutrymme och drog upp kvitteringen i krysset.

Sedan utökade Anton Karlsson ledningen och knappa minuten efter det kom nästa kalldusch för AIK. Då utnyttjade Tobias Forsberg ett håglöst försvarsspel och skickade in 3–1 bakom en skymd Erik Källgren.

Ett resultat som sedan stod sig efter en mållös tredje period.

"Skaffat oss ett jättebra läge"

Nu ser alltså Leksand ut att lägga beslag på andraplatsen i tabellen och därmed en plats i hockeyallsvenska finalen. Dalalaget är efter 3–1-segern som sagt åtta poäng före AIK med tre omgångar kvar.

- Vi har skaffat oss ett jättebra läge och det är tre matcher kvar. Vi har ju mål att vinna fler matcher så då ska vi kunna fixa det här på ett galant eget sätt, säger tränaren Leif Carlsson till C More.

Anton Karlsson vill inte ta ut någon finalplats i förskott.

- Inte ännu. Det är fortfarande poäng att spela om vi vet att vi har haft raka förluster innan så ingenting är klart ännu, men vi ska göra allt för att ta oss dit, säger han till C More.

En klen tröst för hemmalaget AIK är att man helt säkrat en plats i den hockeyallsvenska slutspelsserien, dit lag tre till åtta i tabellen tar sig.

Timrå klart för final

I den hockeyallsvenska finalen kommer Leksand, eller om AIK på ett mirakulöst sätt skulle springa ifrån Leksand nu på slutet, att få möta Timrå. De säkrade sin plats när de hemmaslog bottenlaget Bik Karlskoga med 2–0. Jonathan Dahlén, hans 23:e för säsongen, och Emil Berglund blev segerskyttar.

Pantern hade vid minst ett poäng hemma mot Modo kunnat bli klart för slutspelsserien. Men det mäktade inte Skånelaget med. Det blev i stället storförlust med 1–6 efter två svaga sista perioder. För Modo var segern ytterst viktig i jakten på att knipa en plats till slutspelsserien.

Fakta: Vägen efter hockeyallsvenskan

Lag 1-2: Spelar hockeyallsvensk final i bäst av fem matcher om en plats till SHL-kvalet. Förloraren möter vinnaren i slutspelsserien om en plats i SHL-kvalet.

3-8: Spelar slutspelsserien (3:an får med sig 3 poäng, 4:an får med sig 2 poäng, 5:an får med sig 1 poäng, övriga noll poäng). Spelas i en enkelserie över fem omgångar. Vinnaren möter förloraren i finalserien om en plats till SHL-kvalet.

9-12: Spelat klart för säsongen.

13-14: Spelar i Kvalserien till Hockeyallsvenskan mot fyra stycken lag från hockeyettan över tio omgångar. De två bäst placerade lagen får spela hockeyallsvenskan.

Källa: hockeyallsvenskan.