Linköping tog viktig derbyseger.

LHC vände och vann mot HV71

De höll på att bli överkörda i ett kokande Kinnarps Arena – men formstarka Linköping reste sig. 3–2 borta mot HV71 innebar sjunde segern på de tio senaste SHL-matcherna.

|

Inför matchen mot Linköping hyllades HV71-ikonen Lance Ward, den tuffe backen som vann dubbla SM-guld med klubben (2008 och 2010), med stående ovationer av hemmapubliken. Och kanske var det den elektriska stämningen som bar hemmalaget genom matchinledningen, för HV71 kom ut med en väldig energi och när LHC-backen Kristian Näkyvä missade en mottagning bakom egen målbur högg unge Lias Andersson direkt.

18-åringen stänkte dit 1–0 distinkt på det hastigt uppkomna friläget; hans femte mål i årets SHL-spel. Och i slutet av förstaperioden klev Anderssons sexton år äldre forwardskollega Pär Arlbrandt, 34, fram och satte dit 2–0 när han bjöds på mängder av utrymme av ett passivt Linköpingsförsvar.

Bergfors hittade nätet

Men Linköping skulle resa sig. I den andra perioden reducerade först Jakob Lilja innan Niclas Bergfors kunde sätta kvitteringen till 2–2; den tilltänkte skyttekungens blott tredje SHL-mål för säsongen.

- Det betyder jättemycket. Det är det jag främst ska göra och det tynger en litegrann om man går långa perioder utan mål, säger den NHL-meriterade 29-åringen till C More.

Den tredje perioden av derbyt blev till ett ställningskrig i ett slutsålt Kinnarps Arena, och med bara tre minuter kvar avgjordes matchen – av ett slarv och en slump. HV71-backen Niklas Hansson sjabblade på egen blålinje, blev av med pucken och Emil Sylvegård – som hade ramlat och var kvar i offensiv zon – serverades därför ett friläge.

"Ganska snyggt"

23-åringen snurrade bort Fredrik Pettersson-Wentzel i HV71-kassen och säkrade formstarka Linköpings sjunde seger på de tio senaste SHL-matcherna.

- Jag kommer fri och... det var ganska snyggt faktiskt, säger Sylvegård till C More.

HV71-tränaren Johan Lindbom pekade inte specifikt ut pucktapparen Niklas Hansson som syndabock – utan pekade på hela laget.

- Vi faller på eget grepp idag, summerar han.