Lilja fälls för misshandel även i HD

Det kan vara okej med en viss andel våld under en ishockeymatch. Men Jakob Liljas crosschecking 2015 skedde vid sidan av spelet och gick över gränsen för vad som kan tolereras. Det konstaterar Högsta domstolen, och fäller den tidigare Röglespelaren för misshandel.

ANNONS
|

Jakob Lilja har tidigare dömts som skyldig till misshandel av både tingsrätt och hovrätt, efter en crosschecking i nacken på Malmöbacken Jens Olsson i det allsvenska Skånederbyt den 5 mars 2015.

Nu har även högsta rättsinstans sagt sitt om fallet – och dömer också den gärningen som misshandel. Påföljden blir villkorlig dom, men inte förenat med böter som i tidigare domar. Detta då Lilja redan fått ett disciplinstraff inom ishockeyn.

- Jakob Lilja vinner framgång i Högsta domstolen. Han döms för brott, men får ett lindrigare straff. Sedan är också den fleråriga rättsprocessen över, och Jakob Lilja kan nu koncentrera sig på sin framgångsrika karriär som ishockeyspelare istället, säger Jakob Liljas advokat Mats Tornéus.

ANNONS

Tuffa tacklingar

HD konstaterar att det finns handlingar inom spelet som egentligen uppfyller kraven för misshandel, men som ändå anses vara tillåtna. Detta eftersom det finns undantagsregler, dels skrivna sådana i brottsbalken om samtycke, dels oskrivna regler som gör att det uppfattas som okej med en viss nivå av våld under en hockeymatch.

Men Liljas crosschecking utdelades vid sidan av spelet, anser domstolen.

- Vi har gjort samma bedömning som tingsrätten och hovrätten, att det här har skett utan direkt samband med spelet och då finns det inte utrymme att se en sådan gärning som tillåten, säger Petter Asp, justitieråd vid Högsta domstolen.

Samtidigt konstaterar HD att det finns handlingar utanför spel som också kan tillåtas. Men då går gränsen betydligt längre ned än vid misshandel.

- I spelet så kan riktigt tuffa tacklingar vara tillåtna, och utanför spelet kanske man måste ha någon tolerans för handlingar som inte kan tolereras annars. Men då måste gränsen ligga betydligt längre ned, till exempel vid ofredanden. Att man puttar på varandra eller liknande.

ANNONS

Kerstin Skarp, tillförordnad riksåklagare, är nöjd med domen.

- Jag kan konstatera att de gått på samma linje som tingsrätten och hovrätten. Att detta är utanför spelet och att det ska ses som en vanlig misshandel. Jag tycker att det är en bra dom, säger hon.

Nya bevis

Till förhandlingarna i Högsta domstolen hade ny bevisning plockats fram i form av ett tio minuter långt videoklipp med andra liknande händelser i SHL. Men detta har inte haft någon avgörande betydelse i målet, enligt justitierådet Petter Asp.

- Det är klart att när man bedömer en sådan här situation måste man ta hänsyn till hur hockey som spel fungerar. Men vi bedömer den gärning vi har framför oss.

TT: Får den här domen några följder för idrotten, som du ser det?

- I och med att den bygger på att gärningen är företagen utanför spelet, så jag har svårt att se att den skulle påverka hockeyn på något negativt sätt.

ANNONS
TT

Fakta: Andra fall med hockeyvåld

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

Källor: Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, åklagare Margaretha Danielsson Olvon.

ANNONS