Lilja inför HD-prövning: Håller igen

Rättsprocessen har tagit tid och fokus. När fallet tas upp av Högsta domstolen är Jakob Lilja dessutom en annan ishockeyspelare än tidigare.

ANNONS
|

Det var den 5 mars 2015 i ett allsvenskt derby som den dåvarande Röglespelaren crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Hovrätten fastslog i september i fjol tingsrättens dom om misshandel av normalgraden med villkorlig straff och dagsböter.

På onsdagen togs fallet upp i Högsta domstolen, där Lilja hoppas bli helt frikänd.

- Det är speciellt. Man trodde väl inte att man skulle komma hit nån gång i livet, säger Lilja.

ANNONS

Han berättar att rättegångarna stulit tid och fokus från ishockeysatsningen, särskilt i början.

Resultaten i tingsrätten och hovrätten har påverkat Lilja även på isen, där han är försiktigare än tidigare. I och med Liljas överklagande har domarna inte vunnit laga kraft men i och med att straffet är villkorligt skulle ett "återfall" kunna bli ödesdigert.

- Jag tänker mig för mer. Om det är gruff på isen kanske jag håller igen. Jag vet inte om nån tycker det är roligt att sätta dit mig eller polisanmäla mig, säger han.

"Svårt att ta in"

Lilja menar att han inte kan vara den ishockeyspelare han vill vara.

- Det är klart att man inte ska ta dumma utvisningar men samtidigt ska man kunna spela på gränsen. Det har försvunnit lite, för man har det här i bakhuvudet.

Lilja tror inte att en fällande dom mot honom skulle påverka andra spelare.

ANNONS

- Det kan vara svårt att ta in det om man inte själv har blivit dömd. Det finns i mitt huvud men det är svårt för andra som inte har varit här att tänka på det under match, säger han.

"Inget brott"

I HD åberopar försvaret ny bevisning i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL kommer att visas.

- Alla ska vara lika inför lagen. Man kan inte bara välja: "Det här fallet ska vi testa. De andra bryr vi oss inte om". Så säger man inte till folk som misshandlar folk på gatan: "Vi tar den här men skiter i den där", säger Lilja.

Försvarsadvokaten Mats Tornéus anser att fallet är av stor principiell betydelse.

- Vad gäller i idrotter där det ingår kampmoment och där man som spelare samtycker till både smärta och skada under spelets gång? Det är viktigt med ett vägledande prejudikat så att man vet var gränsen går och när man riskerar att bli dubbelbestraffad. För det är vad det handlar om. Jakob har redan fått ett strängt straff av disciplinnämnden. Vi menar att händelsen följer spelets idé och även om det är en regelöverträdelse är det inget brott och då ska man inte straffas i allmän domstol, säger han.

ANNONS

Enligt Högsta domstolen meddelas domen om "några veckor".

- Det är bra att de funderar ordentligt för det är en väldigt viktig dom, säger Tornéus.

TT

Fakta: Andra fall med hockeyvåld

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

Källor: Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, åklagare Margaretha Danielsson Olvon.

ANNONS