Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målvakten Hedvig Lindahl menar att Sverige kan lära av USA:s kaxighet.

Lindahl: "Jantelagen hjälper inte till"

USA stormar fram i VM – och tar plats både på planen och utanför. En mentalitet som Sverige kan lära av?

"Vi har det bästa laget, och det näst bästa".

Det är USA:s back Ali Krieger som står för uttalandet till New York Times och det kommer i skuggan av att USA redan efter två inledande matcher i fotbolls-VM (mot Thailand och Chile) luftat samtliga 20 utespelare i truppen, och står med imponerande 16–0 i målskillnad inför gruppfinalen mot Sverige på torsdag.

Ett utspel som triggar det svenska lägret.

- Det är kaxigt, absolut. Då blir man extra motiverad att visa att det kanske inte stämmer, säger Magdalena Eriksson.

- Det var väl en bänkspelare som sade det, så jag förstår varför det just var hon, haha. Nej, men de har ett fantastiskt lag förstås. Det är en stor fotbollsnation, klart att de har otroliga spelare. Men vi har mött dem förut och har stått upp bra så vi är inte direkt rädda.

"Bra på att snacka"

Uttalandet kom även upp på USA:s pressträff i Deauville under tisdagen, där Crystal Dunn hyllade sin medspelare för det hon sagt.

- Vi är bra på att snacka. Det är ett grymt uttalande av Krieger och jag står bakom det. Det är sådan hög intensitet på våra träningar, det känns som att vi skulle kunna ta ut ett andra lag som skulle göra bra ifrån sig i VM, säger Dunn.

Det är ingen nyhet, att amerikanskorna bubblar av självförtroende och inte har något problem med att visa det utåt.

- Det är deras mindset i allt som de gör, säger Kosovare Asllani.

Hur är då Sveriges inställning, eller "mindset" som är begreppet som alla spelare använder?

- Vi tar en match i taget, det är det viktigaste, säger Asllani och kan inte låta bli att själv le stort åt den eviga klyschan.

- Och de (USA) är nog ganska långt fram redan. Vi tänker inte om vi ska bli etta eller tvåa, det är en match i taget och det är nästa match vi förbereder oss för.

Första testet

Men USA:s "vi är bäst, vi kan vinna allt"-mentalitet är också något som Sverige borde lära av, menar målvakten Hedvig Lindahl.

- Absolut. En sådan sak som jantelagen, jag tror inte att den har hjälpt mig i min karriär. Jag brukar säga det till unga spelare som kommer upp att ”här får du säga att du är bäst, om jag säger att du gör något bra säger du ’tack som fan, det gjorde jag bra’”, för vi har svårt att konkurrera ute i världen om vi inte kan stå rakryggade och säga att jag är riktigt bra på det här. Där hjälper inte jantelagen till, där hjälper deras kultur till, säger Lindahl.

Både Sverige och USA är vidare till åttondelsfinal och torsdagens match i Le Havre, som gäller förstaplatsen i gruppen, blir det första riktiga testet för bägge lagen. Inte minst för deras försvar.

- Det är det som känns bra, att vi får en sådan match innan vi går in i slutspelet, att verkligen få sättas på prov ordentligt. Vi har ju sett vad deras forwards kan göra, säger Magdalena Eriksson.

- Nu får vi träna på något helt annat och det gäller att "switcha" om mindsetet, säger hon och knäpper med fingrarna.

- Det kommer att bli en helt annan match.