IOK:s OS-chef Christophe Dubi, SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg och Octavian Morariu, chef för IOK:s utvärderingskommission.
IOK:s OS-chef Christophe Dubi, SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg och Octavian Morariu, chef för IOK:s utvärderingskommission.

Lindberg sätter press på Löfven i OS-frågan

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i SOK, har fått nog. Hon är stark kritisk till regeringen som ännu inte lämnat några säkerhetsgarantier inför ett OS i Stockholm-Åre 2026:

ANNONS
|

Internationella olympiska kommitténs (IOK) utvärderingskommission är nu på ett veckolångt inspektionsbesök i Sverige. Besöket inleddes i Åre, fortsatte i Stockholm och när de kom till Falun markerade Gunilla Lindberg, som även är IOK-ledamot och sitter i IOK:s styrelse, att nu är det dags att regeringen kommer med besked:

- Jag hade hoppats att vi skulle ha fått besked i början av besöket. Kan det komma i slutet vore det väldigt bra. Men det måste komma snart, säger hon.

ANNONS

Matteo Salvini, vice premiärminister och inrikesminister i Italien, har öppnat för finansiellt regeringsstöd till Sveriges konkurrent Milano-Cortina d'Ampezzo. När Gunilla Lindberg hör detta säger hon:

- Vi önskar få det här beskedet så snart som möjligt. Det vore väldigt bra med ett besked, helst i dag.

Besked i april?

IOK-medlemmen Octavian Morariu, som leder delegationen i Sverige, har också noterat beskedet från regeringssignalen från Matteo Salvini i Italien. Samtidigt konstaterar han att det inte kommit några garantier från den svenska regeringen.

- Vi är optimistiska när det gäller garantier från svenska regeringen. Vi har fått signaler om detta och jag lutar mig mot det, säger han.

- Första steget är att vi ska få ett besked till den 12 april.

ANNONS

Regeringen tar inga risker

I en intervju med TT på torsdagen säger statsminister Stefan Löfven att han är positivt inställd till ett OS i Sverige, men att han inte kan lova ett snabbt besked.

- Vi måste bereda det noggrant naturligtvis. Jag har sagt tidigare att jag ser positivt på om Sverige skulle ha möjligheten att stå värd för och arrangera ett olympiskt spel, men det är också så att vi måste bereda det här väldigt noggrant, så att vi inte utsätter oss för några onödiga risker såväl ekonomiskt som säkerhetsmässigt, säger Löfven.

IOK:s chef för OS, Christophe Dubi, sade dock för någon vecka sedan att IOK kan vänta på säkerhetsgarantin ända till beslutet om OS-värd 2026 ska tas i juni.

TT

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11-16 mars: IOK:s utvärderingskommission besöker Stockholm, Åre och Falun för att göra sin värdering av ansökningen.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

24 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS