Lindberg: "Vinsten överskuggar hela säsongen"

Å ena sidan har Pernilla Lindberg inte nått några nya topplaceringar sedan majorsegern i våras. Å andra sidan:

ANNONS
|

Pernilla Lindberg stod för årets svenska golfbragd när hon vann majorn ANA Inspiration i början av april, och på onsdagen nominerades hon för "Årets prestation" inför Idrottsgalan i januari. När Lindberg ska summera säsongen är det förstås segern i Kalifornien – hennes första som proffs – som hamnar i fokus.

- Jag är besviken på hur jag har spelat under andra halvan av året och det drar självklart ner betyget lite grann. Men jag gick in i den här säsongen med målet att vinna en tävling. Och att jag gjorde det i en major – dessutom min favoritmajor – var mer än jag hade kunnat hoppas på. På det sättet har det varit ett kanonår, säger hon till TT.

ANNONS

TT: Hur mycket tänker du tillbaka på segern?

- Ofta, helt klart. Jag har tittat på tv-sändningen ett par gånger och jag blir påmind om den i så många sammanhang, när jag är ute på tävlingar och golfbanor. Ibland tänker jag tillbaka på det på ett djupare sätt – att jag verkligen känner att "wow, jag gjorde det". Det är rätt läckert.

"Lättare och svårare"

Med start på torsdagen avgörs LPGA-tourens finaltävling på Tiburón Golf Club i Naples, Florida. Lindberg blev fyra där i fjol, efter att länge ha slagits om segern. Men nu försöker hon dämpa förväntningarna för att inte sätta mer press än nödvändigt på sig själv. Det är något hon brottas en aning med efter den sensationella majortriumfen.

- Första tiden efter ANA gled jag bara vidare på självförtroendet, helt klart. Men sedan har jag absolut satt mer press på mig också, under andra halvan av säsongen när jag har känt att jag har velat visa att det inte bara var en engångsföreteelse. Så segern har gjort det både lättare och svårare. På något sätt kan jag alltid falla tillbaka på den, men den gör också att jag vill vara där uppe och fajtas igen.

ANNONS

Järnspelet i fokus

Inför finalen – där också Anna Nordqvist och Dani Holmqvist finns med – ligger Lindberg 31:a i Race to CME Globe. 32-åringen från Bollnäs har totalt spelat in cirka 6 miljoner kronor på LPGA-touren och varit stabil i avseendet att hon bara har missat fem kvalgränser, samtidigt som det bara har blivit en topp 10-placering förutom segern.

- Mitt järnspel är helt klart det som måste förbättras. Det kan hålla tillräckligt hög klass, men det gör det inte tillräckligt ofta, säger hon.

TT

Fakta: Veckans tourfinaler

LPGA-touren, damer

Finalen: CME Group Tour Championship, spelas på Tiburón Golf Club i Naples, Florida.

Startfältet: 72 spelare, däribland svenskorna Pernilla Lindberg, Anna Nordqvist och Dani Holmqvist.

Prispengar i tävlingen: 2,5 miljoner dollar.

Bonus till totalsegraren: 1 miljon dollar.

Tätstriden i Race to CME Globe: 1) Ariya Jutanugarn, Thailand, 5000 poäng, 2) Minjee Lee, Australien, 4750, 3) Brooke Henderson, Kanada, 4500, 4) Nasa Hataoka, Japan, 4250, 5) Park Sung Hyun, Sydkorea, 4000.

Svenskorna: 31) Pernilla Lindberg, 400, 39) Anna Nordqvist, 240, 83) Dani Holmqvist, 10.

Förutsättningar: Poängen under säsongen har räknats om inför sluttävlingen, på ett sätt som liknar herrarnas PGA-tour. För de fem bästa räcker det att vinna finaltävlingen för att ta hem totaltsegern "Race to CME Globe". De tolv bästa på rankningen har en teoretisk chans att vinna totalt, men då gäller det att ha flyt med att konkurrenterna misslyckas i varierande grad.

Europatouren, herrar

Finalen: DP World Tour Championship, spelas på Jumeirah Golf Estates i Dubai.

Startfält: 60 spelare, däribland svenskarna Alex Norén, Alexander Björk, Henrik Stenson, Marcus Kinhult och Joakim Lagergren.

Prispengar i tävlingen: 8 miljoner dollar.

Bonus till totalsegraren: 1,25 miljoner dollar.

Tätstriden i Race to Dubai: 1) Francesco Molinari, Italien, 4709921 poäng, 2) Tommy Fleetwood, England, 3684755, 3) Justin Rose, do, 3431616.

Svenskarna: 8) Alex Norén, 2833225, 18) Alexander Björk, 2006209, 40) Henrik Stenson, 1013402, 48) Marcus Kinhult, 876208, 60) Joakim Lagergren, 725619.

Förutsättningar: Endast Molinari och Fleetwood – succéparet som döptes till "Moliwood" under Ryder Cup – har chans på totalsegern i Race to Dubai. För att Fleetwood ska vinna totalt krävs seger i Dubai, samtidigt som Molinari som bäst får dela femteplatsen med två andra spelare.

ANNONS