Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Lindström har inte helt smält OS-succén. Nu vill han upprepa den på VM i Östersund.

Lindström laddad inför hemma-VM

Han satte sina skott och kunde slutföra resan mot ett sensationellt OS-stafettguld. Med VM på hemmaplan i vinter är Fredrik Lindström fortfarande hungrig.

Fredrik Lindström möts av jubel när han stämplar i mål efter att ha avverkat sitt livs första O-ringen-etapp ett stenkast från hans hem i Örnsköldsvik tidigare i veckan.

Jublet tyder på att Sverige ännu inte glömt det som han och skidskyttelandslaget åstadkom för drygt fem månader sedan under OS-elden i Pyeongchang.

Det har inte Fredrik Lindström heller

- Det var otroligt häftigt. Ja, det var en så härlig känsla att få sätta det där avgörande skyttet och att vi lyckades vinna det där OS-guldet. Det är lite overkligt fortfarande.

TT: Du har inte smält framgången ännu?

- Lite så. Ibland slås man av det. Man blir så stolt när man tänker på det ögonblicket. Det var häftigt att vi lyckades. Och ibland tänker man inte alls på det. Men den är fin, den där medaljen.

"Kan svara upp"

Medaljen var efterlängtad, inte minst för honom själv efter många års kämpande i världseliten. Men den kan också, tillsammans med övriga framgångar de svenska skidskyttarna åstadkom i Pyeongchang, ha varit startskottet för en ny och mer uppmärksammad vardag för svenskt skidskytte.

TT: Tror du att det är mer press på er att prestera kommande säsong i och med OS-framgångarna?

- Det kanske det kan bli. Jag har inte upplevt det än då vi rundade av säsongen ganska snabbt efter OS och gick in i vår sommarträning, lite i skuggorna. Men till vintern kan jag tänka mig att det förväntas lite mer. Och det tror jag vi kan svara upp till också.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är två av genombrottsnamnen som fått svenska skidskyttefans att börja drömma om nya framgångar. Med dem, och ett även i övrigt ungt landslag, blir 29-årige Lindström den rutinerade i skaran.

TT: Känner du ett ansvar att hjälpa dina yngre lagkamrater?

- Ja, men lite. Det är ingen roll man är utsedd till men jag tror jag känner det lite grann. Jag vill hjälpa dem på vägen och om man kan få dem att skippa några misstag man själv har gjort så är det ju bra.

Motiverad direkt

Rutinerad – men långt i från mätt trots OS-framgången.

Hemma-VM i Östersund i mars nästa år är något som Fredrik Lindström väntat på ända sedan det begav sig på samma ort senast.

- Jag var lite för ung förra gången, 2008. Då såg jag det från sidan och tyckte det såg grymt häftigt ut. Nu får jag möjligheten att uppleva det själv.

TT: Hur viktig var OS-medaljen för dig i din satsning?

- Det var viktigt. Inte avgörande för om jag skulle fortsätta men ändå. Den här lediga månaden vi hade i april gick ovanligt fort och jag kunde inte ta det riktigt lugnt. För motivationen var på direkt när man tänkte på hemma-VM.

- Jag är grymt laddad.