Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings tränare Olof Unogård, till vänster. Arkivbild.

Linköpings satsning: "Skickar signaler"

Linköping satsar stenhårt på nästa säsong. Kan fotbollsstjärnan Nilla Fischers hemkomst skapa ringar på vattnet?

Efter två raka SM-guld blev säsongen 2018 en besvikelse för Linköping, trots att den inte är färdigspelad ännu. Laget har inte konkurrerat i den absoluta toppen och för att råda bot på det tillståndet har laget gjort klart med en riktig stjärnvärvning till nästa sommar: Nilla Fischer, 34, återvänder.

- Som Christer (Mård, ordförande) säger så vill vi visa för oss själva och omvärlden att 2018 års damallsvenska ska vara en parentes. LFC är en klubb som ska vara med och tävla om SM-guld varje år. Som deltar i Champions League. När vi nu ser ut att missa det vill vi göra allt vi kan för att rätta till det, säger tränaren Olof Unogård.

TT: Så Linköpings ambition är SM-guld nästa säsong?

- Absolut.

"Hemmabas i Linköping"

Linköpingstränaren vet vad för typ av spelare han får nästa sommar.

- Hon är en av världens bästa mittbackar, uttagen i världslaget många år i rad och var lagkapten i Champions League-finalen. Det är ett otroligt meriterat nyförvärv som kan bidra med en rutin som få besitter, säger Olof Unogård.

Att värva hem en stjärna av Fischers kaliber är inget som görs i en handvändning, men Linköping hade en fördel i konkurrensen med andra potentiella intressenter.

- Vi har vetat om att Nilla och hennes fru har sin hemmabas i Linköping och att vi har legat bra till. Hon har hälsat på laget, och spelat här förut. Sedan ska man alltid komma överens. Det är säkert några som har haft kontakt med henne, men det är inget som har spelats ut mot oss, säger ordföranden Christer Mård.

Fischer kommer att ansluta från storklubben Wolfsburg, men vad hon kostar att värva vill Mård inte säga. Linköping behövde inte köpa ut Fischer från kontraktet eftersom hon utnyttjade en inskriven option i sitt kontrakt om att kunna vända hem till en svensk klubb.

- Hon påverkar inte vår budget i år, utan egentligen bara halva året 2019. Det ger klubben gott om tid... en lång handlingsberedskap. Vi har inte konkurrerat med Wolfsburg om lönen. När vi tog hem Kosovare Asllani märkte vi att intresset ökade. För damfotbollen är det generellt så, ska du generera pengar måste du ha ett topplag.

Kommer fler stjärnor?

Enligt Olof Unogård är strategin att Linköping ska ha tre–fyra sådana här spelare och sedan väga upp truppen med yngre talanger med mindre lönekuvert. Christer Mård säger att Linköping trots Fischer-värvningen kommer att göra ytterligare satsningar.

TT: Så det kan komma fler "bomber"?

- Det vore väl kul att kunna överraska, säger ordföranden och skrattar.