Sergio Agüero, här i blå tröja under en match mot serietvåan Liverpool, kan vinna Premier League igen. Arkivbild.
Sergio Agüero, här i blå tröja under en match mot serietvåan Liverpool, kan vinna Premier League igen. Arkivbild.

Liverpool hoppas på nytt mirakel

Liverpool chockade fotbollsvärlden i tisdags. Ska de lyckas göra det omöjliga igen och snuva Manchester City på Premier League-titeln?

ANNONS
|

Premier League ska avgöras och det ska till en historisk skräll för att City ska tappa titeln. Det har inte skett på tio år att ett Premier League-lag har försvarat en ligatitel.

Men trots rejäl press från Liverpool, som hittills bara har förlorat en match på ligasäsongen, ser Manchester City ut att göra just det. Fotbollsvärldens dyraste truppbygge spelar borta mot Brighton – som med ett säkrat kontrakt inte har något utöver äran kvar att spela för.

Nytt mirakel

Vändningen mot Barcelona i Champions League i tisdags var en rejäl urladdning, men Liverpool har laddat om batterierna. Och de hoppas på nytt tysta tvivlarna.

ANNONS

- De flesta trodde nog att jag skulle sitta här och säga att vi inte nådde till Champions League-finalen och nu blir det svårt att vinna Premier League, säger Jürgen Klopp inför helgens match och fortsätter:

- Men nu är vi i Champions League-finalen och det är fortfarande svårt att vinna Premier League.

29 år

Liverpoolfansen har längtat länge efter en titel. Det är 29 år sedan det röda storlaget som dominerade engelsk fotboll i flera årtionden senast vann högsta engelska ligan.

Men har Liverpool något hopp? Kan Brighton skrälla på sista dagen? Allt är förstås möjligt, men faktum är som följer:

+ City har vunnit de 13 senaste ligamatcherna och har hållit nollan i sex av de sju senaste matcherna.

+ Brighton har inte vunnit en ligamatch sedan i början av mars och har på elva försök aldrig vunnit en match mot en regerande Premier League-mästare.

ANNONS

Fantastisk säsong

+ Inget lag har, under Premier League-eran, tappat förstaplatsen i sista matchen.

Liverpool-backen Virgil van Dijk lägger inte alltför stor vikt vid söndagens resultat.

- Om det händer så händer det. Vi kan inte påverka det (resultatet i Citys match). De har det i egna händer. Vi är fortfarande med i racet och allt är möjligt. Världen stannar inte om vi inte vinner ligan. Vi har haft en fantastisk säsong, precis som Manchester City, säger han.

Chelsea och Tottenham återfinns på tredje respektive fjärde plats i tabellen och då Tottenham har tre poäng ner till femman Arsenal, och har +8 i målskillnad jämfört med lokalrivalen, ser lagets Champions League-plats i princip klar ut.

Sjua i tabellen bakom giganterna – sexan Manchester United inräknat – blir nykomlingen Wolverhampton. I botten av tabellen är det redan klart. Huddersfield, Fulham och Cardiff åker ur.

TT

Fakta: Sista omgången i Premier League

Alla matcher spelas på söndag, 12 maj, 16.00 svensk tid.

Brighton–Manchester City, Liverpool–Wolverhampton, Burnley–Arsenal, Crystal Palace–Bournemouth, Fulham–Newcastle, Leicester–Chelsea, Manchester United–Cardiff, Southampton–Huddersfield, Tottenham–Everton, Watford–West Ham.

Fakta: Alla Premier League-mästare

1993-1994: Manchester United, 1995: Blackburn, 1996-1997: Manchester United, 1998: Arsenal, 1999-2001 Manchester United, 2002 Arsenal, 2003 Manchester United, 2004 Arsenal, 2005-2006: Chelsea, 2007-2009 Manchester United, 2010: Chelsea, 2011: Manchester United, 2012: Manchester City, 2013: Manchester United, 2014: Manchester City, 2015 Chelsea, 2016: Leicester, 2017: Chelsea, 2018 Manchester City.

+ Premier League grundades 1992 och då blev den nya förstadivisionen i engelsk fotboll.

ANNONS