Virgil van Dijk i duell med Robert Lewandowski.

Liverpool till kvartsfinal – slog ut Bayern

Det första mötet var mållöst och tillknäppt. Det andra mötet var ett ställningskrig – i 30 minuter. Sedan klev Virgil van Dijk fram och avgjorde tungviktsmötet mellan Liverpool och Bayern München. Mittbacken gjorde ett mål och en assist när Liverpool säkrade en kvartsfinalplats i Champions League efter 3–1 i München.

|

Liverpools mittback Virgil van Dijk saknades i det mållösa första åttondelsfinalmötet mellan Liverpool och Bayern München.

Men i returmötet visade den nederländske försvararen varför han värvades som världens dyraste mittback för ett drygt år sedan. Van Dijk stod för både ett mål och en assist när Liverpool slog ut det tyska laget redan i åttondelsfinalen för första gången sedan 2011.

- Det var en underbar kväll och det känns fantastiskt att göra mål. Vi visste att det skulle bli tufft eftersom de har ett riktigt bra lag, säger van Dijk, som nu gjort tre mål de fyra senaste matcherna, till engelska BT Sport.

- Vi hade otur på deras kvitteringsmål men vi fick jobbet gjort och tog oss till kvartsfinal.

Även Jürgen Kopp var nöjd med sin mittbacks insats.

- Virgil van Dijk är ett stort hot på fasta situationer. Han har storleken och han har kraften. Det var ett viktigt mål, säger tränaren till BT Sport.

Henderson utgick skadad

I en inledningsvis trevande match var det alltså van Dijk som bröt dödläget när han efter en knapp halvtimme hittade fram till Sadio Mané med en fin långboll.

En formstark Mané gjorde i sin tur inga misstag utan vände bort Manuel Neuer och satte det så viktiga bortamålet som innebar fördel Liverpool, som fick lagkaptenen Jordan Henderson skadad tidigt i matchen.

Ett för dagen blekt och trött Bayern München fick trots det en möjlighet att vända på matchen när Liverpools andre mittback Joel Matip olyckligt satte 1–1 i eget mål med några minuter kvar av den första halvleken.

Men i den 70:e minuten satte van Dijk det som definitivt blev spiken i hemmalagets kista när han nickade in 2–1. I matchens slutminuter fastställde Sadio Mané 3–1-resultatet med sitt andra mål.

Lionel Messi med två mål och två assist

I kvällens andra match mellan Barcelona och Lyon var det, som så ofta, Lionel Messi som var avgörande.

Messi gjorde 1–0 på straff efter knappt 20 minuter. Därefter rullade det på för både Barcelona och Messi. Argentinaren gjorde ytterligare ett mål och två assist i hemmamatchen som Barcelona till slut vann med 5–1.

Fakta: Så fortsätter CL

Klara för kvartsfinal: Ajax, Juventus, Manchester City, Manchester United, Porto, Tottenham, Barcelona och Liverpool.

Kvartsfinaler: 9-10 samt 16-17 april.

Semifinaler: 30 april-1 maj samt 7-8 maj.

Final: 1 juni på Estadio Metropolitano i Madrid.

Kvartsfinalerna lottas klockan 12.00 på fredag.