Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Först ska Linnea Ström bli proffs, sedan vill hon bli bäst i världen. Arkivbild.

Livet som golfproffs hägrar för Ström

Amatören och jättelöftet Linnea Ström är redo att ta steget till proffslivet medan Camilla Lennarth vill lämna den krisdrabbade Europatouren. De är två av totalt nio svenskor i slutkvalet till LPGA-touren.

Av de rekordmånga svenskorna i kvalet är det bara Linnea Ström som är amatör, men 21-åringen är inte vilken amatör som helst. I våras sänkte Ström den avgörande putten när hennes Arizona State vann det nationella collegemästerskapet, vilket i sin tur ledde till att hon fick en chans att debutera på LPGA-touren i en tävling i Ohio i somras. Då klarade Linnea Ström kvalgränsen och fick ett kvitto på hur långt hennes spel redan räcker på den högsta nivån.

- Det var jättekul och extremt motiverande att vara där och klara "cutten", väldigt lärorikt att få spela över helgen. Jag är glad att jag fick den chansen, säger Ström till TT.

I de två första kvalstegen har göteborgskan också imponerat. Det första kvalet vann Ström, i det andra blev hon femma.

- Jag har inte känt någon press, utan har kunnat spela väldigt avslappnat och bara ha kul. Jag har vetat att oavsett hur det går så har jag ändå college.

"Blandade känslor"

Nu återstår "bara" slutkvalet till LPGA-touren i Daytona Beach, Florida, och om Ström – som den här veckan har mamma Helena som caddie – lyckas även där väljer hon att lämna college i förtid och bli proffs. Om kvalet inte går vägen får proffslivet i stället vänta till i maj, då det i så fall blir spel på undertouren Symetra.

- Det har varit blandade tankar och känslor, det är ett stort beslut och jag älskar college. Men nu känns det som en bra plan. Det känns väldigt kul att det närmar sig, att äntligen komma ut i proffslivet och faktiskt få göra det som man har drömt om i alla år.

Linnea Ström är en av Sveriges allra största golftalanger och redan inför flytten till USA slog hon själv fast att målet är att bli bäst i världen. Den inställningen gäller fortfarande.

- Ja, absolut. Det gör den. När jag kan vara bäst i världen? Svårt att säga. Kanske om fem år, säger Ström.

- När mitt långa spel är som bäst kan det inte bli så mycket bättre. Utvecklingspotentialen finns i puttningen och kanske framför allt närspelet.

Lennarth vill byta tour

Det är en brokig skara svenskor som finns med i slutkvalet. Mest meriterad är Camilla Lennarth, 29, som vann en tävling på Europatouren för tre år sedan. Nu är Europatouren i kris och Lennarth gör ett nytt försök att slå sig in på LPGA-touren.

- Det har varit ledsamt att se (vad som har hänt med Europatouren), den ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det har varit snålt med tävlingar och inte så många chanser att tjäna pengar och överleva, säger Lennarth har problem med både en höft och en handled inför kvalet.

- Jag har inte kunnat träna som jag hade velat, men jag får förlita mig på att jag har lite rutin. Men det är mycket som står på spel, mycket nerver och det är svårt att veta hur man kommer att reagera.

Kvalet spelas över fem rundor, onsdag till söndag.