"Lollo" Halvarsson gör comeback efter två år

Louice Halvarsson gör comeback i landslaget inför Sveriges EM-kvalmatch mot Italien. Hon togs ut i truppen utan att ha spelat en match på två år.

ANNONS
|

Sverige har inlett EM-kvalet starkt och är obesegrat efter två matcher. Nu väntar två matcher på fem dagar, mot Italien i Borås och mot Kroatien i Stockholm. Två vinster och Sverige är i praktiken klart för EM i Lettland och Serbien sommaren 2019.

Med i truppen är Louice "Lollo" Halvarsson, 29, som togs ut fast hon inte spelat en match på två år.

Slet av hälsenan

Det har varit två år med både sorg och glädje. Det var i början av januari 2016 som hon slet av hälsenan under en träning med sin ungerska klubb Sopron. Hälen opererades direkt men rehabiliteringen tog längre tid än beräknat. Och det gav möjlighet till reflektion.

ANNONS

- Det kändes tufft direkt när det hände. Men sen har det gett tid för eftertanke. Och jag vill gärna ha barn så på ett sätt passade det in.

Så i somras föddes sonen Vincent. Något som upptagit hennes tid under hösten.

- Det är klart att jag under tiden har funderat på om jag ska sluta. Men jag känner att jag har mer att ge. Jag tror att jag är en bättre och starkare spelare efter graviditeten och sedan Vincent kom känner jag ett större inre lugn, säger hon.

Vill ut i Europa

När Halvarsson startade om efter skadan och barnafödande var det något överraskande i Wetterbygden Sparks från Huskvarna i superettan. Kontraktet löper säsongen ut. Hon har nu hunnit spela fem matcher, snittar över 16 poäng och tar drygt sju returer och Wetterbygden leder serien.

- Jag kan tänka mig att spela i Sverige ett år till sedan vi tagit upp Wetterbygden till Basketligan. Men sen vill jag gärna ut i Europa igen.

ANNONS

Men nu är det fokus på EM-kvalet. Och motståndet Italien.

- Jag har spelat mot flera av dem under min tid i den italienska ligan men det var för flera år sen, säger hon.

Går för vinst

Matchtempot i ett EM-kval jämfört med superettan oroar henne inte.

- Jag har tränat flera pass med landslaget och det känns som att jag hänger med bra. Det är som med cykling, har man en gång lärt sig så sitter det i, säger Louice Halvarsson.

Och målet är det ingen tvekan om.

- Vi går in för att vinna bägge matcherna. Vägen mot EM ligger öppen.

Halvarsson är inte ensam nykomling jämfört med den trupp som vann kvalmatcherna i november mot Kroatien och Makedonien. De övriga nya är Martina Stålvant, Paula Juhlin och Elin Ljunggren, alla tre från Alvik.

ANNONS
TT

Fakta: Så spelas EM-kvalet

16 lag går till EM-slutspel. EM-kvalet spelas i åtta grupper om fyra lag. Gruppsegrarna plus de sex bästa tvåorna går till slutspel. Lettland och Serbien är direktkvalificerade som arrangörer.

Sveriges matcher:

11 nov 2017: Kroatien-Sverige 54–57

15 nov 2017: Sverige–Makedonien 91–51

10 jan 2018: Sverige–Italien

14 jan 2018: Sverige–Kroatien

17 nov 2018: Makedonien–Sverige

21 nov 2018: Italien–Sverige

EM-slutspelet spelas i Lettland och Serbien i juni 2019, med final i Serbien.

Källa: Svenska Basketbollförbundet

Fakta: Louice "Lollo" Halvarsson

Född: 15 januari 1989

Klubb: Wetterbygden Sparks

Längd: 192 cm

Position: Center

Landskamper: 107 (Senaste landskampen 21 nov 2015 mot Spanien)

Aktuell: Med i truppen mot Italien och Kroatien. Togs ut utan att ha spelat en match på två år.

ANNONS