Niklas Olausson. Arkivbild.

Luleå kontrade sönder Färjestad

Luleå kontrade sönder serietvåan Färjestad i omstarten av SHL efter landslagsuppehållet. Två av målen kom på snabba kontringar i 4–1-segern.

|

Luleås två första mål, båda tidigt i de två inledande perioderna, föll efter snabba omställningar.

Emil Larsson blev frispelad av Andreas Falk efter bara 1.50 och satte snyggt 1–0 med en backhand upp i nättaket bakom Färjestadsmålvakten Lars Haugen.

Efter bara 1.10 av andra perioden fick lagkaptenen Niklas Olausson fritt fram i ett två mot ett-läge och avslutade också med en backhand på Robin Kovacs framspelning.

Missat friläge

Olausson hade ytterligare ett friläge som Haugen räddade.

- Jag måste sätta ett till, sade han om missen till C More.

Om målet sade han:

- Det var ett jätteskönt mål. Vi har sagt att vi ska gå när vi får lägen eftersom de är så offensiva.

Färjestads tränare Johan Pennerborn tog en timeout i mitten av matchen när Luleå hade kontrat giftigt ytterligare en gång utan att få utdelning.

Straffmiss av Axelsson

SHL:s skyttekung Dick Axelsson missade en straff sedan han själv blivit hakad, men stod sedan för framspelningen när Per Åslund reducerade till 1–2 i numerärt överläge i slutet av andra perioden.

Åslund var sedan nära att kvittera i början av tredje perioden, men pucken stannade på mållinjen vid stolpen sedan den rullat över benskyddet på hemmamålvakten Joel Lassinantti.

I stället kunde Luleå avgöra i numerärt överläge efter elva minuter genom Johan Harju sedan Haugen haft pucken i plockhandsken men tappat den.

Andreas Falk fastställde 4–1 i tom bur med 58 sekunder kvar.

Luleå, som vann fyra av fem matcher före landslagsuppehållet, fortsatte segertåget i omstarten. Färjestad, som jagade serieledning, är nu tre poäng efter Växjö. Till råga på allt elände tvingades skadedrabbade lagkaptenen Alexander Johansson bryta matchen i andra perioden sedan han fått ett skott på sig från lagkamraten Lucas Nordsäter. Johansson missar torsdagens bortamatch mot Skellefteå med en överkroppsskada, meddelade Färjestad efteråt.