Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Forsberg, till vänster, och Mattias Ekholm är på plats i Köpenhamn.

Målkonstnären i VM för att vinna

Han har bjudit på ett par makalösa Youtube-klassiker i Stanley Cup-slutspelet. Nu siktar Filip Forsberg på VM-guld – kanske med några godbitar till fansen på vägen dit?

På måndagseftermiddagen landade de två sista pusselbitarna i det som nu tar form som ett riktigt svenskt drömlag i VM. Forwarden Filip Forsberg och backen Mattias Ekholm kom till Köpenhamn och tränade nästan direkt på is.

Tre Kronor hade en frivillig träning och bara åtta utespelare deltog.

Den 23-årige stjärnforwarden använder besvikelsen över Stanley Cup-uttåget som tändvätska. Forsbergs Nashville var i Stanley Cup-final i fjol och en av förhandsfavoriterna den här säsongen, men allt tog slut i kvartsfinal mot Winnipeg.

När han väl tog beslutet att åka till VM är det med en sak för ögonen:

- Jag är här för att vinna. Det är det som är målet.

Kreativ högform

Forsberg är i kanonform. Det blev 26 mål och 64 poäng i grundserien där han begränsades till 67 matcher på grund av en handskada. I slutspelet slog han till med sju mål och 16 poäng på 13 matcher.

- Slutspelet har känts bra. Det var tungt att vi inte kunde gå vidare, men personligen har det känts bra. Jag ska försöka ta med det in hit, säger han.

Två av målen i slutspelet har varit riktiga Youtube-klassiker som fått kommentatorer och experter att slå knut på sig själva i ren förtjusning. I första omgången mot Colorado drog han pucken mellan sina egna ben och tunnlade sedan Coloradobacken Samuel Girard innan han gjorde mål.

I näst sista matchen mot Winnipeg gjorde han mål genom att dra pucken bakåt mellan sina egna ben och skjuta med klubban bakvänd och instucken mellan sina egna ben, med bladet bakom ryggen.

Om förklaringen inte ger konstnärliga vibbar rekommenderar vi att googla på Filip Forsberg och "unreal goals".

"Vill utvecklas"

Den sistnämnda varianten gjorde han på måndagens träning. Han erkänner att han njuter av att göra snygga mål och att han lägger tid på att nöta finter.

- Ja, det gör man ju. Man vill ju alltid utvecklas. Sedan så räknas ju ett fult mål lika mycket som ett snyggt, så just för den sakens skull betyder det inte så mycket. Men det är klart att det är roligt och speciellt som det var ganska viktiga mål i bra lägen, säger han.

Forsberg förväntas spela med sin kedjekompis från Nashville, Viktor Arvidsson. Center mellan dem blir antingen Adrian Kempe eller barndomsvännen Jacob de la Rose, tidigare kedjekompis i JVM.

- Jag och Viktor har väl en 200 matcher i bagaget så det är jäkligt kul att han också är här. Han gör sin första VM-turnering och jag tror att han kan vara en av våra viktigaste spelare. Han är en av de snabbaste spelarna i hela världen och det är det man försöker utnyttja, säger han.