Pär Mårts jämför Rasmus Dahlin med Nicklas Lidström. Arkivbild.
Pär Mårts jämför Rasmus Dahlin med Nicklas Lidström. Arkivbild.

Mårts jämför Dahlin med "Lidas"

Förre förbundskaptenen Pär Mårts hyllar Rasmus Dahlin. Han ser likheter med tidernas bäste blågule back Nicklas Lidström.

ANNONS
|

Rasmus Dahlin gör sin riktiga landslagsdebut i Tre Kronor på fredagen i mötet med Kanada i Karjalaturneringen. Den 17-årige jättetalangen tävlar om en plats i OS-truppen till Pyeongchang i februari.

Det ger vibbar till en annan trio svenska backbjässar, Nicklas Lidström, Victor Hedman och Erik Karlsson. Spelare som Pär Mårts har varit med om att ge en skjuts i utvecklingen i unga år.

+ Som tränare i Västerås lyfte han in Nicklas Lidström, sju gånger utsedd till NHL:s bäste back, i elitserien som 18-åring.

+ Som Juniorkronornas förbundskapten plockade han ut Tampa Bays backbjässe Victor Hedman i JVM som 17-åring.

ANNONS

+ Han tog ut Ottawastjärnan Erik Karlsson – som Dahlin haft som idol – i JVM-laget 2009 och fick se honom dominera i turneringen som spelades i just Ottawa.

- Det kommer att bära lika långt för Rasmus som för de andra av de här grabbarna, det är jag ganska säker på, säger Mårts.

Han är noga med att påpeka att Rasmus Dahlin inte ska jämföras med andra spelare, att han är unik på sitt eget sätt. Men när TT frågar om likheter med spelare i just den här trion, säger han:

- Jag tycker nog att Nicklas och Rasmus är mest lika eftersom båda är bra både defensivt och offensivt. Med Erik var det ju hans offensiv framför allt och Victor var storheten, farten på skridskorna och kraften.

- Niklas var ju gänglig när han kom upp och det är Rasmus också. Fast han är lång så klarar han av sitt ekipage ändå, med svängar och stopp trots att han har tunga killar emot sig. Kroppsmässigt så är de ganska lika, tycker Mårts.

ANNONS

Han tror mycket väl att Dahlin kan ta en OS-plats trots sin unga ålder och hyllar Frölunda för hur de lyft fram Dahlin.

- Frölunda har gett honom en bra färdväg, de litar på honom och det känner han och växer med förtroendet.

Helsingfors, TT:s utsände
ANNONS