Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pernilla Lindberg skulle gärna spela mer i Europa om tävlingarna höll högre klass. Arkivbild.

Major-succé löser inte damgolfens problem

Årets upplaga av British Open har varit en succé men allt är inte frid och fröjd inom europeisk damgolf. Den här säsongen arrangeras bara 16 tävlingar på Europatouren.

De bästa spelarna var på plats, banan var i utmärkt skick, publiken strömmade till den engelska västkusten och till och med vädret var bra.

Att döma av British Open mår damgolfen i Europa alldeles utmärkt.

Fasaden ljuger.

Europatouren är i kris, tävlingarna för få och prispengarna för små.

För Pernilla Lindberg är det inget alternativ att spela på hemmaplan.

- Jag vill spela mot de bästa i världen och då ska man vara i USA. Självklart skulle jag vilja stödja en Europatour om vi hade fler bra tävlingar men det går ju tyvärr inte ens att jämföra prispengarna i de få tävlingar de har med LPGA. Glappet är alldeles för stort, säger hon.

"Inget magiskt recept"

Åtta av årets 16 arrangemang äger rum utanför Europa och de tre största, inklusive majortävlingarna British Open och Evian Championship, är sanktionerade även av LPGA-touren.

- Det är inte bra, eller hur? Jag tycker synd om alla fantastiskt duktiga unga tjejer. De behöver spela tävlingar. Det är inte enkelt att åka till Amerika och spela på Symetra-touren (nivån under USA-touren) och försöka ta sig in på LPGA-touren. Jag har inget magiskt recept, jag är golfare, men företags-Europa måste förstå vårt värde. Vi är värda deras uppbackning, säger legendaren Laura Davies.

Efterlyser svensk tävling

Bara Storbritannien, Frankrike och Spanien arrangerar tävlingar i Europa.

- Jag förstår inte varför vi inte kan ha tävlingar i de flesta (europeiska) länder. Som i Sverige, som har haft så många fantastiska spelare genom åren... Vi hade en riktigt bra tävling där men prispengarna var för små. Om vi bara kunde få 15 tävlingar i Europa. Då pratar jag inte tävlingar med 200 000 euro i prispengar (nivån för sex av årets tävlingar, motsvarande lite mer än två miljoner kronor) utan med 400 000, 500 000, 600 000. Det är dyrt att spela på touren, säger Davies.

Solheim Cup-kaptenen Catriona Matthew är mer diplomatisk.

- Jag tycker att Europatouren är starkare i år än förra året. Det är inte realistiskt att gå från vad vi hade förra året till ett fullt schema med en gång, men jag hoppas att vi har varit på botten och att vi nu är på väg uppåt, säger skotskan.