Majstorovic sluter cirkeln: "Spännande"

När moderklubben kallade tvekade han inte. Daniel Majstorovic, 40, ser en ljus framtid för den allsvenska nykomlingen.

ANNONS
|

Att vara nykomling i allsvenskan har på senare år inte nödvändigtvis förknippats med parkerade bussar och krampaktig kamp för överlevnad. Lag som Östersund och Sirius har med en offensiv fotboll kunnat sätta avtryck direkt som nykomlingar.

- Det är ju grunden till varför de hållit sig kvar. Ett eget spel och en trygghet som man alltid kan falla tillbaka på. Och det är något vi definitivt har haft sedan lång tid tillbaka. Utifrån det känner jag mig väldigt trygg. Det kommer hjälpa oss i det vi går in i nu, säger Daniel Majstorovic, sportchef i Brommapojkarna, som nu siktar på att göra något liknande.

ANNONS

"En bra grupp"

Och både sett till klubbens historia och vinstfyllda fjolår i superettan så finns förutsättningarna i Brommaklubben enligt Majstorovic. Likväl är det en klubb som på tidigare allsvenska försök allt som oftast åkt tillbaka lika snabbt som de kom upp. Målet, likt tidigare, är att hålla sig kvar.

TT: Vad är annorlunda i år?

- Framförallt har vi en bra grupp, en bred trupp och kvaliteter i gruppen som faller in utifrån hur vi vill spela. Vi har ett arbetssätt som är på en nivå för att bygga vidare på något, säger den förre landslagsbacken.

Nye portugisiske tränaren Luis Pimenta, som ersatt huvudtränare Olof Mellberg och assisterande Azrudin Valentic (nu i Dalkurd), är en annan ny ingrediens.

- Han har jobbat vidare med den modell som Olof och "Valle" skapat och tagit den till en ytterligare nivå. Det är ett spännande tränarnamn, säger Majstorovic.

ANNONS

Slipad sportchef

För Majstorovics egen del så har cirkeln på ett sätt slutits i BP. Det var där han fostrades och tog klivet till både svenskt landslagsspel och flera utlandsäventyr.

Efter att även ha slipat sportcheferiets alla konster på internationell nivå i Grekland och AEK Athen så är han nu tillbaka i moderklubben, i en helt annan form än han lämnade den som junior på 1990-talet.

- Sett till var jag var och vad jag ville så passade det mig perfekt. Jag ville ha ett projekt som var intressant i Sverige och från första mötet kände jag att jag ville hoppa på. Så klart utifrån att man är en BP-produkt, men framförallt för att den vind som blåser i föreningen nu känns intressant. Det är jävligt inspirerande.

TT

Fakta: Daniel Majstorovic

Född: 5 april 1977.

Smeknamn: Maestro.

Position som spelare: Försvarare.

Klubbar som aktiv: Brommapojkarna (1996-1997) Fortuna Köln, Tyskland (1997-1998), Västerås SK (1998-2000), Malmö FF (2001-2004), Twente, Nederländerna (2004-2006), Basel, Schweiz (2006-2008), AEK Athen, Grekland (2008-2010), Celtic, Skottland (2010-2012), AIK (2012-2013).

A-landskamper/mål: 50/2.

Fakta: BP:s decennielånga jojoresa

2007: Brommapojkarna spelar i allsvenskan för första gången i klubbens historia. Slutar sist och åker ner.

2008: Flyttas upp igen efter kvalseger mot Ljungskile tack vare bortamålsregeln.

2009: Klarar för första gången det allsvenska kontraktet. Med nio poängs marginal till nedflyttningsstrecket.

2010: Åker på nytt ur allsvenskan efter att ha slutat sist.

2012: Klara för allsvenskan för tredje gången.

2014: Slutar sist och åker ur allsvenskan för tredje gången.

2015: Slutar sist även i superettan och åker ännu ett hack nedåt i seriesystemet.

2016: Vinner division 1 norra och går tillbaka till superettan.

2017: Vinner superettan och är åter klart för allsvenskan.

ANNONS