Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmös Johan Olofsson klev fram i straffläggningen borta mot Mora. Arkivbild

Malmö vände efter utskällning

En utskällning och en specialare i straffläggningen. Det blev Malmös segerrecept mot Mora. Skånelaget vände underläge i sista perioden och vann sedan matchen med 3–2 efter straffar.

Segern innebär att Malmö hänger med i SHL-toppen, trots att detta höll på att bli ett rejält bottennapp.

- Vi är där vi ska och vill vara i tabellen. Nu lärde vi oss att aldrig ge upp trots att pucken inte går vår väg, säger Johan Olofsson.

Efter två perioder var Malmö i brygga. Trots ett spelmässigt överlag, med bland annat tre stolpträffar av Malmö, ledde Mora med 2–0 och såg ut att gå mot seger.

Då blev Malmös tränare, Peter Andersson, arg. Johan Olofsson berättar att det gick riktigt hett till i Malmös omklädningsrum under den andra periodpausen:

- Det är inte ofta som tränaren blir så arg. Men nu fick vi en riktig utskällning. Samtidigt var det befogat. Vi spelade inte tillräckligt bra under de två första perioderna. Vi spelare var också arga på oss själva. Det gav ju också resultat.

Straffvarianterna

Ingen tvekan om det.

I tredje perioden gick Malmö ut som ett helt nytt lag och redan efter 5.59 hade laget hämtat upp underläge 0–2 till 2–2. Malmö fortsatte pressa och spelade ut Mora. Ändå kunde de inte avgöra matchen förrän på straffar.

Johan Olofsson gjorde mål på första straffen och satte agendan på straffläggningen.

- Jag har tre varianter att välja på som jag känner mig säker på. Det handlar om både skott och dragningar. Något som jag övat på sedan jag var liten och har nytta av nu.

Den här kvällen gjorde han mål på en dragning.

- När målvakten gick på min första fint valde jag en av mina varianter och satte den. Det är skönt att känna sig som en straffläggare. I fjol gjorde jag fem-sex straffmål.

När Mora missade alla straffarna och dessutom Malmös Konstantin Komarek satte sin straff var saken klar.

Forsberg i båset

I Mora är det däremot riktigt jobbigt nu. Detta var lagets sjunde förlust på de åtta senaste matcherna. Det har gått så långt att sportchefen Anders Forsberg nu ställt sig i båset bredvid tränaren Mats Lusth.

- Jag vill arbeta närmare spelarna och vara ett stöd för tränarna. Man kan se detta som ett sätt att kraftsamla i det läge vi befinner oss i just nu, säger Anders Forsberg, som erkänner att han varit sugen på att ta tränarrollen.

- Ja, den känslan har funnits. Men nu är det Mats Lusth som är tränare och så ska det vara. Samtidigt måste jag tänka på att inte coacha för mycket under matcherna utan vara det viktiga bollplanket åt spelarna och tränarna.

Anders Forsberg förklarar att det är skadorna som gör att Mora sladdar i tabellen. Ett tag fanns nio spelare på skadelistan. Nu är det fem spelare sedan John Persson kom tillbaka efter 13 matchers frånvaro, men tvingades kliva av igen i samma match.

- Det värsta är att skadorna är allvarliga och det spretar. Det finns ingen gemensam förklaring till alla skadorna. Nu är det dessutom extra jobbigt när så många spelare missar viktiga träningar, menar Anders Forsberg, som är extra orolig för målvakten Christian Engstrand som varit borta länge efter som hjärnskakning, men kan inte ge något besked när det blir comeback.

- Det kommer att ta ett tag till.