Malmö vidare – ställs mot ungerska Vidi

Malmö hade aldrig förlorat en kvalmatch i Europa hemma på Stadion – men var rejält skakade efter ett rumänskt drömmål i första halvlek. Då steg Arnor Traustason fram och räddade Malmös Champions League-dröm med en ännu snyggare fullträff. Nu väntar ungerska Vidi i tredje kvalrundan.

|

Med en 1–0-seger från Rumänien i bagaget gick Malmö FF in i onsdagens returmöte i Champions League-kvalet mot CFR Cluj med vetskapen om att oavgjort skulle räcka för avancemang. Utöver det gynnsamma utgångsläget hade man även statistiken på sin sida. Sedan flytten till Stadion hade man på fjorton matcher i europeiska kvalsammanhang inte förlorat en enda gång.

Utjämnade genom drömmål

Motståndarna Cluj hade haft en allt annat än harmonisk uppladdning inför returen. Två dagar efter förlusten mot Malmö sparkades lagets tränare, och därefter kom uppgifter om att spelarna på grund av detta hotade med att gå i strejk. Inför matchen höjde Malmös tränare Uwe Rösler ändå ett varningens finger för motståndarna. Speciellt deras fasta situationer.

Med dryga halvtimmen spelad fick gästerna en frispark utanför straffområdet, och i efterdyningarna av denna bjöd Damjan Djokovic på ett riktigt drömmål när han cykelsparkade in bollen via Johan Dahlins vänstra stolprot.

Därmed var lagen tillbaka på ruta ett inför dubbelmötets avslutande halvlek.

Skrek på varandra i pausen

Utöver att varna för Clujs fasta situationer hade Rösler inför matchen lyft fram hur positivt överraskad han varit av Arnor Traustasons prestationer på sistone. Tio minuter in i andra halvlek tog islänningen emot ett inspel utanför straffområdet och smällde in bollen i vänstra krysset med en riktig raket.

- Jag såg rätt tidigt att den skulle gå in. Ett av mina snyggaste mål, sade Traustason.

För Cluj hade det räckt med en andra fullträff för att laget skulle avancera på fler gjorda bortamål, men efter att Juan Culio fått lämna planen efter sitt andra gula kort kunde Malmö tämligen enkelt kontrollera matchen inför de drygt 18000 supportrarna på läktarna.

- I pausen skrek vi på varandra och sade att vi måste höja oss om vi vill gå vidare, för det här räcker inte. Sedan höjde vi oss, höll i bollen och skapade chanser. Jag var aldrig orolig, sade Traustason.

Slutresultatet 1–1 innebär inte enbart avancemang till den tredje kvalomgången, utan även att Malmö kammar in 17,5 miljoner kronor från Uefa. Det är omkring sju gånger så mycket pengar som Lyon tilldelades när de i våras vann hela Women’s Champions League.

I nästa omgång väntar ungerska Vidi som vann returmötet mot bulgariska Ludogorets med 1–0 efter att de spelat 0–0 i det första mötet. Malmö inleder det mötet hemma, troligtvis den 7 augusti 19.00, returen spelas 14 augusti.

1 augusti: Malmö FF–Cluj 1–1.

Tredje kvalomgången spelas 7–8 augusti och 14–15 augusti, playoff 21–22 augusti och 28–29 augusti. Gruppspelet inleds den 18–19 september.