Manolas nick frälste Roma

Självmål i första matchen. Matchhjälte i returen. Kostas Manolas nickade in Romas 3–0-mål mot Barcelona – och skickade den italienska klubben till Champions League-semifinal.

|

Barcelona hade 4–1 efter första mötet med Roma. Liverpool hade 3–0 mot Manchester City.

Två resultat som då såg ut att förstöra spänningen inför returerna i Champions League-kvartsfinalerna.

Inte då.

Fotbollskvällen i Rom och i Manchester bjöd på underhållning och dramatik – och mest rafflande var det i den italienska huvudstaden.

- Det var otroligt, galet… jag vet inte hur jag ska beskriva det. Vi gjorde verkligen det som ingen trodde var möjligt, sade Edin Dzeko i Viaplays sändning.

Manolas avgjorde

Det var Dzeko som gav hemmalaget en drömstart i mötet på Olympiastadion när han skickade in 1–0-målet redan i den sjätte minuten. Sedan var det en speciell duo som klev fram för Roma.

I matchen i Spanien stod Daniele de Rossi och Kostas Manolas för var sitt självmål – den här gången prickade de in målen som frälste Roma.

Mittfältaren de Rossi ökade på ledningen till 2–0 via en straff i 58:e minuten och sedan dröjde det till 82:a innan Manolas skulle göra det som skickade klubben vidare i den stora europeiska klubblagsturneringen.

Backen tog löpningen mot första stolpen, mötte Cengiz Ünders hörna med huvudet och fick in bollen i målvaktens Marc-André ter Stegen bortre hörn.

Målet gav Roma 3–0 och skickade laget till en historisk första semifinal i Champions League. Senaste gången klubben var med så här långt i turneringen var 1934, och då var det i föregångaren Europacupen.

- Vi var tvungna att tro på det här inför matchen. Vi visste att vi spelade mot en av de största klubbarna. Första målet hjälpte oss mycket, det fick oss att gå framåt med våra fantastiska fans bakom oss. Vi gjorde det tillsammans, sade Dzeko.

City forcerade

Även matchen i Manchester bjöd på spänning.

Citys 0–3-förlust i första mötet blev grunden för tränaren Pep Guardiolas taktiska upplägg inför returen.

Mål behövdes för att hålla drömmen om en Champions League-triumf vid liv – och därför blev det full fart framåt.

Forceringen ledde till en drömstart när Gabriel Jesus tryckte in ledningsmålet redan i andra minuten. Hemmalaget fortsatte att trycka på, Bernando Silva träffade stolpen och Leroy Sané trodde att han hade ökat på ledningen men målet vinkades av för offside.

Citys frejdiga offensiv gav därmed bara ett mål.

Liverpool-spelarna, som bara hade ett skott på mål i första halvlek, pustade ut och klev sedan ut och avgjorde.

"City pressade oss högt och skapade många chanser, men vi kom tillbaka och vann välförtjänt, sade Mohamed Salah enligt uefa.com.

I 56:e minuten fångade Salah upp en retur från målvakten Ederson och chippade in kvitteringen och nästan 20 minuter senare säkrade Roberto Firmino klubbens avancemang när han satte 2–1-målet.

Fakta: Så fortsätter Champions League

Onsdagens kvartsfinaler: Real Madrid–Juventus, 3–0 från första matchen, och Bayern München–Sevilla, 2–1.

Till semifinal: Liverpool och Roma.