Matt Donovan gör Frölunda till vinnare igen

Frölunda är tillbaka som ett vinnarlag. Tack vare amerikanen Matt Donovan som svarade för Frölundas bägge mål under ordinarie tid.

|

Frölunda kunde besegra Luleå efter förlängning i Scandinavium (3-2). OS-klara slovenen Jan Mursak slog in segermålet efter 45 sekunder i spel tre mot tre. Men det här var backens Matt Donovans afton. Han steg fram och ledde sitt lag mot seger efter två raka förluster.

Frölundas tränare Roger Rönnberg utlovade revansch efter nederlaget mot Färjestad senast (1–4). Han talade om fler skott och bättre press. Men det skulle dröja in i mitten på andra perioden innan Frölunda hittade sin högre växel, pådrivna av backen Matt Donovan med två mål.

Donovan fick pucken nere i högra sarghörnet och bröt in från höger. Han kunde slå in returen från nära håll bakom Filip Gustavsson, Luleås målvakt för dagen.

- Jag gick på mål. Det får man göra när det krävs, säger Donovan.

Då tände 10730 i publiken i Scandinavium till, och med det också Frölunda, som dessutom fick två minuter i spel fem mot tre när Robert Kovacs osportsligt gav sig på Rasmus Dahlin, samtidigt som det var för många Luleåspelare på isen. Det tog 25 sekunder innan Matt Donovan kunde snärta in ledningsmålet.

- Joel (Lundqvist) gjorde allt jobb. Det var bara att sätta dit den, säger Matt Donovan.

Svettiga räddningar

Frölundamålvakten Johan Gustavsson stod för flera svettiga räddningar i utsatta lägen. Inte minst Einar Emanuelsson friläge i mitten på andra perioden när debutanten Adam Pardy, med NHL-förflutet i bland annat Calgary, inte riktigt hann med i markeringen. Och Gustavssons plockhand drog iväg pucken när den dansade på mållinjen med drygt minuten kvar av andra perioden. En sekvens som krävde videogranskning innan domarna kunde vifta faran över för Rönnbergs manskap. En omdebatterad sekvens.

- Man får lita på att de har koll på videon. Men vi hade inte domsluten på vår sida i dag, säger Luleås tränare Thomas Berglund.

Trots vinsten är Frölundatränaren Roger Rönnberg långt ifrån nöjd.

- Jag tror förlusten mot Färjestad satt ganska djup hos spelarna. Det skapar en viss tveksamhet. Men vi kämpar oss in i matchen.

"Mentalt spel"

Donovan håller med sin tränare att matchen inte var den bästa.

- Det är den där tiden på säsongen när man spelar massa hockey och blir trött. Ligan är så tät att vi måste ta poäng i varje match. Hockey är så mycket ett mentalt spel. Man måste lära sig att vara både fysiskt och mentalt förberedd inför varje match.

För Luleå fortsätter kräftgången. Lagen har inte vunnit under ordinarie tid sedan den 30 december. Mötet med Frölunda är den sjunde matchen i rad utan att kunna avgöra under sextio minuters spel.