Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundas målvakt Johan Mattsson tar lite välförtjänt vätska under segern med 3–0 mot Luleå på lördagen, då han för andra gången i denna semifinal höll nollan mot laget från Norrbotten.

Mattssons andra nolla – Frölunda nära final

En stabil laginsats och målvakten Johan Mattsson tog Frölunda till seger med 3–0 mot Luleå, och därmed 3–1 i matcher. Nu måste Luleå ta tre segrar i rad för att gå till SM-final.

Efter Frölundas segrar i de två första matcherna tog Luleå en viktig seger på hemmaplan i torsdags. Men när semifinalserien kom till Scandinavium gick det lika illa som senast för Norrbottenlaget.

Johan Mattsson höll nollan för andra gången i semifinalen, och för tredje gången i slutspelet. Imponerande av 26-åringen, fostrad i Huddinge, som aldrig förut stått i ett slutspel. Han har i år klivit fram som Frölundas bästa målvakt. Mattssons lugn och placeringssäkerhet har övertygat under lång tid. Nu har han lagt till en kvickhet i rörelserna som gör spelet ännu mer stabilt.

Själv tycker Mattsson att han förbättrat "allt" under säsongen.

- Jag har blivit starkare, uthålligare och bättre tekniskt.

- Och så har jag fått förtroendet lite mer i år, och växt av det, säger Johan Mattsson och går över till att hylla lagkamraternas försvarsspel framför honom.

På utsidan

Luleå började piggast på lördagen, men hade svårt att få till skott som nådde fram till Mattsson.

- Vi har mycket puck och trycker fast Frölunda i vår anfallszon. Men vi spelar väldigt mycket på utsidan, säger Henrik Stridh, assisterande tränare i Luleå.

- Det blir inte så mycket effektivitet av det, tillägger han.

Frölunda kunde däremot utnyttja några av de chanser man fick, med ett mål i varje period – det sista i tom kasse, när Luleå försökte reducera med en extra utespelare.

- Vi har sagt att vi förmodligen behöver bli bättre för varje match. Och det tycker jag vi blir idag, säger Roger Rönnberg, Frölundas tränare.

Svårt vända

Göteborgarna kom tillbaka snyggt efter förlusten senast, och har nu ett 3–1-överläge som det blir svårt för Luleå att vända på.

- Vi var inte alls i närheten av det spel vi presterade för två dagar sen, säger Henrik Stridh i Luleå om lördagsmatchen.

- Vi måste offra mer kraft för att ta oss in och skapa lite hetare målchanser, tycker Stridh.

Han hoppas på en bättre insats av Luleå på måndag. Annars tar säsongen slut för SHL-tvåan.