Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kylian Mbappé firar med Antoine Griezmann efter att ha gjort 1–0 mot Peru.

Mbappé historisk – Frankrike till åttondel

När Frankrike 1998 tog sitt hittills enda VM-guld var han inte ens född. Nu har supertalangen Kylian Mbappé skjutit "Les Bleus" till åttondelsfinal – och blivit Frankrikes yngsta målskytt i ett stort mästerskap.

VM-historien har sett drösvis med franska stjärnor. Just Fontaine och Raymond Kopa 1958, Michel Platini och Alain Giresse 1982 och 1986, Zinedine Zidane och Thierry Henry 1998 och 2006.

För att nämna ett fåtal.

Huruvida en ny fransk VM-stjärna sett dagens ljus vet vi först om några veckor.

Men helt klart är att Kylian Mbappé var påpasslig och petade in 1–0 i öppet mål i den 34:e minuten – vilket alltså gjorde den alltjämt blott 19-årige PSG-anfallaren till Frankrikes yngsta mästerskapsmålskytt någonsin på herrsidan.

Och det räckte för att ta Frankrike vidare till åttondelsfinal.

- Jag har alltid sagt att VM är en dröm för alla spelare, och det var det för mig också. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse och jag hoppas att det kommer komma fler dagar som denna, sade Mbappé enligt AFP.

Peruansk dominans – på läktarplats

Annars, då? Tja, det var Peru som dominerade totalt, och Frankrike syntes knappt till.

På läktarna i Jekaterinburg, alltså.

På planen var det en aning jämnare, med visst kvalitativt övertag av Frankrike. I Peru kom anfallsstjärnan, tillika lagkaptenen, Paolo Guerrero in i startelvan jämfört med 0–1-premiären mot Danmark. Och Guerrero – som är Perus bästa målskytt genom tiderna och som fått en dopningsdom tillfälligt upphävd under utredning – skulle komma att spela en avgörande roll.

Men inte på det sätt som "La Blanquirroja" hade hoppats.

Efter drygt en halvtimme fick 34-årige Guerrero ett jätteläge, men hans vänsterskott räddades av Hugo Lloris i Frankrikemålet. Bara några minuter senare gick Guerrero ned för att möta boll på egen planhalva. Då avväpnades han av Paul Pogba – "bläckfisken" kallad – som hittade Olivier Giroud. Dennes skott blockerades, men sedan dök Kylian Mbappé upp och sade "merci beaucoup".

"Nöjd med spelarna"

Det gjorde förmodligen förbundskapten Deschamps också.

Efter att han själv varit med om att vinna VM-guld på hemmaplan 1998 och EM-guld två år senare handlade stora mästerskap för Frankrikes del – bortsett VM-silvret 2006 – länge om skandaler och tidiga uttåg. Men nu kan ett till stora delar nytt och ungt "Les Bleus" vara på väg mot något intressant. På hemma-EM för två år sedan nådde Didier Deschamps manskap final, och nu är man alltså klart för åttondelsfinal i VM efter två segrar. Dock utan att imponera nämnvärt.

- Vi hade det tufft i andra halvlek, vi hade svårt att få igång spelet – och när vi fick det tappade vi bollen. Men det var likadant för Peru. Det var vår andra seger, vi är vidare – och det var vårt mål. Jag är väldigt nöjd med spelarnas insats, sade förbundskaptenen Didier Deschamps till Fifa.

Peru, som gör sitt första VM sedan 1982, är i och med förlusten utslaget inför avslutningen mot Australien. Trots två tappra insatser är laget såväl mål- som poänglöst. Närmare än en rykande yttersida i kryssribban och ut av Pedro Aquino kom inte Peru den här gången.