McDavid: "Kul med uppmärksamhet i Sverige"

Etta i NHL-draften, två raka segrar i poängligan och nu dessutom en monsterlön. Men ökad press? Inte enligt Connor McDavid själv.

ANNONS
|

Connor McDavid började spela ishockey redan som fyraåring – sedan föräldrarna ljugit och sagt att han var fem år för att han skulle få börja spela ett år tidigare än normalt.

17 år senare rankas kanadensaren av många som världens bästa ishockeyspelare. Men så har 21-åringen, som valdes som etta i draften 2015, också vunnit poängligan två säsonger i rad.

Det vore med andra ord kanske inte så konstigt om Connor McDavid skulle känna en viss press på sina axlar.

Den frågan skakar han dock av sig snabbt.

- Det är inget nytt. Det är något som jag alltid har behövt hantera, upprepar han.

ANNONS

Börjar i Göteborg

Däremot har laget en viss press på sig inför säsongen. Edmonton har, trots McDavids framgångar, inte haft motsvarande lyckade resultat. För två år sedan tog det stopp i kvartsfinal, i fjol tog sig laget inte ens till slutspel.

Det gjorde att Connor McDavid hann med både VM-spel med Kanada och en Europasemester i maj – en resa han helst undviker i år.

- Nej, förhoppningsvis får jag ingen tid till en Europatripp, utan kommer att vara upptagen då, säger McDavid, som är optimistisk inför säsongen.

- Jag har bara försökt komma in i det igen. Det viktigaste under försäsongen var att få i gång lagspelet och säkerställa att det känns bra på isen. Och vårt lag har lyckats göra både och tycker jag.

McDavid skrev förra sommaren på en kontraktsförlängning med Edmonton, värd 100 miljoner dollar (drygt 900 miljoner kronor) på åtta år. På lördagen är det dags att på allvar börja göra rätt för den nya lönen, när Edmonton börjar NHL-säsongen med att möta New Jersey i Göteborg.

ANNONS

- Det är kul att vi får lite extra uppmärksamhet här i Sverige, så det blir kul, säger 21-åringen, omringad av både kanadensiska, amerikanska och svenska journalister i spelargången i Scandinavium.

Svenskt backpar

Det är inget klassiskt rivalmöte som väntar i Göteborg, däremot finns det flera profiler att hålla ögonen på. I New Jersey exempelvis Taylor Hall, som hade en väldigt bra fjolårssäsong och kom sexa i poängligan, och schweizaren Nico Hischier, draftetta förra året.

De som förväntas lyfta klassiska NHL-laget Edmonton till nya höjder är utöver lagkaptenen McDavid bland andra unge tysken Leon Draisaitl – och det svenska backparet Adam Larsson och Oscar Klefbom.

- Vi har stora förväntningar på oss själva också, ingen av oss är väl riktigt nöjd med förra säsongen, varken för laget eller personligen, säger Adam Larsson.

- Men vi har haft en bra försäsong och nu är det mycket glädje i kroppen, så det är egentligen bara att tuta och köra.

ANNONS
TT

Fakta: Connor McDavid

Född: 13 januari 1997.

Längd/vikt: 185 cm/88 kg.

Position: Center.

Klubb: Edmonton Oilers.

Meriter i urval: Två raka segrar i NHL:s poängliga, vald som etta i draften 2015. VM-guld med Kanada 2016, JVM-guld 2015, U18VM-guld 2013.

Gjorde 48 poäng på 45 matcher under debutsäsongen, där han missade nästan halva säsongen på grund av ett nyckelbensbrott. Följde upp med 108 poäng i grundserien året därefter och gjorde 100 poäng i fjol. Står på totalt 256 poäng (87 mål, 169 assist) på 209 NHL-matcher hittills.

Fakta: Edmonton Oilers och New Jersey Devils

Edmonton Oilers

Stanley Cup-titlar: 5, senast 1990.

Förra säsongen: 12.

Profilen: Connor McDavid, f.

Svenskar: Oscar Klefbom, b, Adam Larsson, b.

New Jersey Devils

Stanley cup-titlar: 3, senast 2003.

Förra säsongen: 8, ut i första omgången mot Tampa Bay.

Profilen: Taylor Hall, f.

Svenskar: Eddie Läck, mv, Marcus Johansson, f, Jesper Bratt, f (skadad).

ANNONS