Medaljsugen Nilsson tillbaka

Han tackade nej till EM och gick miste om ett mästerskapssilver. Nu hoppas Andreas Nilsson få utdelning i det VM som handbollslandslaget drar i gång förberedelserna inför.

ANNONS
|

Det är fortfarande nästan tre månader till VM i Danmark och Tyskland (10–27 januari), men veckans landskamper i nya Euro Cup är de enda två innan VM-truppen ska tas ut.

Det 28-åriga Ungernproffset i storklubben Veszprem har 118 landskamper på meritlistan och ett OS-silver, men samlingen inför EM-finalreprisen mot Spanien på onsdagen i Malmö och mötet med Österrike i Graz på söndag är lite av en nystart.

Den store och kraftfulle Nilsson – eller "Stycket" som han kallas – har bara spelat i två landskamper i år, dubbelmötet med Kroatien i mars då han skadade axeln och missade resten av säsongen och VM-kvalavgörandet.

ANNONS

Valde familjen

Andreas och sambon Ebba Jungmark (höjdhopparstjärnan) blev föräldrar för ett år sedan och därför tackade han nej till EM-spel där Sverige gjorde succé och tog sig ända till final, förlust mot Spanien.

- Jag hade ju gjort mitt val innan, men så klart så kliade det i fingrarna när man satt där och tittade. Men valet den gången blev familjen före handbollen. Det var tråkigt att missa medalj, men sjukt kul att se laget, säger han.

TT: Tycker du att landslaget har förändrats under senaste året?

- Det har blivit en ny mentalitet och det är många unga spelare också. Vi har haft en generationsväxling, det är ett jäkla go' i laget så det är väldigt roligt att vara med om det, säger han om landslaget under förbundskapten Kristján Andrésson.

Comeback dröjer

Egentligen skulle Kim Ekdahl du Rietz ha gjort comeback efter flera års bortavaro, men den dröjer på grund av en magmuskelskada. Han är med truppen i Malmö, men kommer inte att spela.

ANNONS

- Det hade varit kul att få tillbaka Kim. Kvalitéerna på den grabben är inte dåliga, men samtidigt ska han inte riskera en allvarligare skada. Det viktigaste är ju om han vill följa med till VM, säger Nilsson som ser fram emot att få mäta krafterna med Spanien:

- Det är självklart tufft motstånd, de är Europamästare, men samtidigt vill vi vinna så det blir en bra värdemätare direkt.

TT

Fakta: Euro Cup

Sverige, Norge och Österrike är som värdar redan klart för EM-slutspelet 2020, liksom Spanien som regerande mästare. I stället för kvalmatcher spelar de fyra nationerna i stället Euro Cup där nationerna möts i dubbelmöten.

Sveriges matcher: 24/10 Spanien (Malmö), 28/10 Österrike (Graz), april 2019: Norge (borta och hemma), juni 2019: Spanien (b), Österrike (h).

De två matcherna i Euro Cup denna vecka är tillsammans med dubbelmötet mot Ryssland (Jönköping den 5 januari och Halmstad den 6 januari) de enda matcherna inför VM.

VM i Köpenhamn, Herning, Berlin, Köln, Hamburg och München spelas 10–27 januari 2019.

ANNONS