Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

André Burakovsky med Stanley Cup-bucklan på Limhamns IP i somras.

Mental tränare ska lyfta Burakovsky

Han blev Stanley Cup-mästare i juni, men väntar ändå på det stora genombrottet. Nu ska André Burakovsky ta klivet – tack vare mentala tränaren Andy Swärd.

André Burakovsky blev målskytt i NHL-debuten för Washington som 19-åring. Fyra år senare har han gjort över 250 grundseriematcher, och var dessutom bidragande när laget förra säsongen blev Stanley Cup-mästare för första gången i organisationens 44-åriga historia.

- Jag hade min dag när jag fick ha bucklan hemma och då tänkte man bara: "Nu måste vi vinna igen så att man kan få uppleva det här igen", säger han.

Det är lätt att tro att allt har gått spikrakt uppåt för 23-åringen. Men så är inte fallet. Anledningarna är, förenklat, två.

Dels skador. 2016–2017 medförde en handskada 15 missade grundseriematcher. Förra säsongen kostade en opererad tumme 20 matcher i grundserien, och en överkroppsskada höll honom borta i tio slutspelsmatcher.

Dels har Burakovsky periodvis hamnat i svackor. Förrförra säsongen gick han mållös av isen i 26 raka matcher och förra säsongen hade han flera räckor av poänglösa matcher i följd.

Tänka om – och tänka rätt

Däremellan har han dock visat upp sin enorma potential. NBC Washington ställde i början av augusti frågan till sina Washingtonexperter om den kommande säsongen – som är mindre än två veckor bort – kan bli det efterlängtade genombrottet för Burakovsky.

Han är själv medveten om förväntningarna i klubben – och vet vad som krävs för att uppfylla dem.

- Framför allt att hålla sig skadefri hela året – man tappar ganska många matcher när man blir skadad två gånger på ett år och tre på två år. Men sedan självförtroendet. När jag har självförtroendet på topp så spelar jag riktigt bra hockey, men så fort jag börjar dippa lite så går det nedför.

Lösningen på det sistnämnda? Han har sedan i somras inlett samarbete med Malmöbaserade mentala coachen Andy Swärd, senast uppmärksammad för sitt jobb med Jesper Bratt – som gjorde stor succé som rookie i New Jersey förra säsongen.

- Jag pratade med min agent om det och Andy är en av de bästa i Sverige på det han gör. Han fick väldigt bra resultat med Jesper Bratt, och han nämnde Andy flera gånger och sa att han är väldigt duktig, säger Burakovsky.

TT: Hur jobbar ni?

- Först och främst att hitta anledningarna till att man får de här dipparna och börjar tänka negativt i stället för positivt. När man väl har hittat dem börjar man göra övningar som gör att man tänker om.

- Det kan vara andningsövningar som får en att lugna sig lite och komma in på rätt bana och tänka rätt.

Siktar över 50

Om allt går som det ska? Då hoppas Burakovsky, förutom att försöka försvara Stanley Cup-titeln, även på att skriva på ett nytt långtidskontrakt då hans avtal går ut efter säsongen.

Ett annat mål är att nå över 50 grundseriepoäng för första gången i NHL-karriären.

- Jag tycker att jag har kapacitet till det. Tre år i rad har jag missat många matcher på grund av skador, så håller jag mig bara skadefri så tror jag att jag kan nå dit.