Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Renaud Lavillenie och Armand Duplantis i samspråk under EM-kvalet i stavhopp.

Mentorn Lavillenie tror på Duplantis

Renaud Lavillenie är trefaldig Europamästare, Armand Duplantis gör sitt tredje seniormästerskap. Båda siktar på prispallen i stavhopp i EM.

Lavillenie, 31, var Duplantis idol när han växte upp. Och fransmannen är fortfarande tonåringens förebild och lite av en mentor. Någon som han alltid tar ett snack med när de numera träffas på samma tävlingar.

Lavillenie tog EM-guld 2010, 2012 och 2014, han har vunnit OS och har fem VM-medaljer. Han är sportens stora affischnamn – eller ska man kanske säga var, för i Berlin verkar Duplantis ha tagit över stjärnstatusen. Efter kvalet var det Duplantis som intervjuades inför publiken på Olympiastadion.

- Om jag blir intervjuad har jag gjort något rätt, säger Duplantis.

"Ny press på honom"

Frågan är om han också kan ta över stavhoppartronen från Lavillenie redan nu, vid knappt fyllda 19 år.

- Jag tror att han kan ta medalj i EM, men det är bara hans tredje seniormästerskap. Och det sätter en ny press på honom. Han har vunnit Diamond League-tävlingar, men det är inte som mästerskap, säger Lavillenie.

- Det ska bli intressant att se hur han klarar av att stå i strålkastarljuset. Han är bra, jag tror på honom.

I sommar har Duplantis slagit Lavillenie för första gången – två gånger dessutom. Först i Eugene den 25 maj då Duplantis var tvåa och Lavillenie femma, sedan i Montreuil den 19 juni då svensken vann och fransmannen kom tvåa.

Fem i medaljkamp

Favoritskapet i EM får nog ändå Lavillenie bära.

- Jag har vunnit EM flest gånger, så det gör väl mig till favorit. Men jag måste hoppa bra för att vinna. Det är många som trycker på. En miss kan vara skillnaden. Det blir nog en bra kamp, säger Lavillenie, som pratat med Duplantis om medaljkampen.

- Vi sa att det är fem killar som slåss om medaljerna.