Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.
Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.

Mer pengar till bredden i nytt SHL-avtal

Svenska ishockeyförbundet och SHL har kommit överens om att förlänga sitt avtal till 2025. Avtalet innebär bland annat att utbildningsersättningen nästan fördubblas och att nya regionala satsningar ska genomföras.

ANNONS
|

Tillsammans med serieutredningen, där förslaget är garanterad upp- och nedflyttning mellan SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan, hoppas parterna att de senaste årens uppmärksammade bråk inom svensk ishockey ska upphöra. SHL och förbundet har de senaste gångerna skrivit tvåårsavtal, nu gäller det i sex år.

- Det här avtalet säkerställer landslagsverksamheten, utveckling av högsta ligan med en ny seriemodell där upp- och nedflyttning gör att allsvenskan kan utvecklas ytterligare. Och med de här satsningarna ned till bredden och distrikten så är det en helhetslösning som ger stabilitet som jag hoppas och tror kommer att tas emot väl, säger Anders Larsson.

ANNONS

Fördubblad ersättning

I avtalet, som måste godkännas av årsmötet i juni, nästan fördubblas utbildningsersättningen från cirka sex miljoner kronor per år till runt tolv. Varje SHL-klubb bidrar med 650000 kronor (totalt 9,1 miljoner) och resten tas från NHL-avtalet.

Vidare kommer SHL att bidra med hälften av pengarna till en ny regional satsning – kallad sportkontor – som är värd cirka 15 miljoner kronor per år.

SHL har fått hård kritik de senaste åren för att försöka stänga högsta ligan och för att inte dela med sig av sina ökade tv-intäkter där klubbarna får mellan 40-45 miljoner kronor per år. Sedan turbulensen var som störst i höstas, och ledde till att SHL:s vd Jörgen Lindgren fick gå, har tonen från SHL mjuknat.

"Större ansvar"

SHL:s ordförande Anders Källström säger till TT:

- SHL tar nu ett större ansvar för att stötta hockeyn runt om i Sverige med den tänkta satsningen på regionala resurser. Nu visar vi tydligt vilket ansvar vi vill ta för att se oss själva som en del av en helhet. Den nya seriemodellen borde till exempel också vara ett sätt att förädla allsvenskan till nästa nivå.

ANNONS

Ligan gjorde tidigare i veckan avsteg från det kritiserade kravet på publikkapacitet i SHL-arenorna och tummen upp i remissvaret för den nya seriemodellen.

Parallellt jobbar förbundet med avtalsförhandlingar med SDHL och hockeyettan. Avtalet med hockeyallsvenskan sträcker sig till 2020.

TT

Fakta: Nya SHL-avtalet

Några av punkterna i nya avtalet:

+ Utbildningsersättningen höjs från sex till sammanlagt cirka tolv miljoner kronor per år. Den görs också om och utfaller till den klubb spelaren lämnar för hockeygymnasium (NIU).

+ En ny regional satsning med cirka 15 miljoner kronor per år, varav SHL bidrar med hälften.

+ En total översyn görs av tävlingsverksamheten på juniornivå, J18 och J20.

+ Den nya seriemodell, som klubbas igenom på årsmötet, kommer att gälla avtalstiden ut, till 2025.

+ SHL ska hjälpa förbundet att göra ett eventuellt hemma-VM 2025 till en ”hockeymanifestation”.

ANNONS