Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Argentina Lionel Messi (nummer 10) firar att laget kvalificerat sig till fotbolls-VM 2018.

Messi räddade Argentinas VM-plats

Argentinas fotbollsfans kan pusta ut tack vare Lionel Messi. Med ett hattrick i den sista kvalmatchen mot Ecuador ordnade nationalhjälten 3–1-seger och en säkrad VM-biljett.

De tvåfaldiga världsmästarna, som förlorade VM-finalen mot Tyskland 2014, hade inte missat ett slutspel sedan 1970.

Och tre mål från Argentinas lagkapten var tillräckligt för att i sista sekunden säkerställa direktkvalificering också till nästa års VM i Ryssland.

- Det hade varit helt galet om inte Argentina hade tagit sig till VM. Den rädslan fanns så klart, men vi visste hur vi skulle spela i dag, säger matchhjälten Lionel Messi.

Mardrömsstart

Efter en mardrömsstart för bortalaget – Ecuador gjorde 1–0 efter bara 40 sekunder – klev Messi fram med sin berömda vänsterfot och tog kommandot över ett Argentina som öppnade matchen nervöst.

30-åringen petade in kvitteringen efter tolv minuter, sköt ett hårt skott i nättaket åtta minuter senare och avslutade målkavalkaden genom att snyggt lobba bollen över målvakten och fastställde slutresultatet 3–1.

- Världens bästa spelare är lyckligtvis argentinare, säger Argentinas förbundskapten Jorge Sampaoli, och blickar fram mot nästa års världsmästerskap.

- Messi är inte skyldig Argentina en VM-titel, det är snarare fotbollen som är skyldig honom en VM-titel.

Chile missar VM

Lika bra gick det inte för Chile, som har vunnit det sydamerikanska mästerskapet Copa América de två senaste åren. 0–3 borta mot Brasilien innebär att Chile missar VM.

- Jag tar på mig fullt ansvar. Vi gav allt men det var inte tillräckligt. Jag kommer inte att fortsätta, säger förbundskaptenen Juan Antonio Pizzi, vars kontrakt gick ut efter VM-kvalet.

Brasilien, Uruguay och Colombia gör Argentina sällskap till VM. Även femteplacerade Peru har fortfarande chansen, och gör upp med Nya Zeeland i playoff om en VM-plats.