Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Isak flyttar till Spanien och Real Sociedad. Den tidigare landslagsmittfältaren och "La Real"-svensken Håkan Mild hyllar 19-åringen klubbval.

Mild hyllar Isaks val: "Otroligt fin klubb"

Alexander Isak fortsätter sin fotbollskarriär i Spanien och Real Sociedad. Ett alldeles utmärkt val, menar förre landslagsstjärnan Håkan Mild – som spelade för den blåvitrandiga baskiska klubben på 1990-talet.

Bundesliga blir La Liga, Tyskland blir Spanien, Nordrhein-Westfalen blir Baskien, Dortmund blir San Sebástian och gulsvart blir blåvitt. Ja, så ser Alexander Isaks uppdaterade förutsättningar ut.

Håkan Mild gjorde två säsonger (1996–1998) i Real Sociedad där tredjeplatsen i La Liga 1997–98 sticker ut. Och den tidigare IFK Göteborgs- och landslagsmittfältaren – numera expertkommentator hos Radiosporten – är säker på att flytten kommer göra 19-årige Isak gott.

- Nu var det ett tag sedan jag spelade där, så mycket har förstås hänt. Men en del individer som jag spelade med är kvar i organisationen, och jag tror att de har försökt jobba vidare i den anda som var förut. Det är en familjär klubb med ordning och reda. Det är en fantastisk miljö att vara i, han har alla förutsättningar och kommer till en otroligt fin klubb – i en otroligt fin stad.

Två ligatitlar

TT: Tror du att La Liga kommer passa Isak?

- Tyska ligan är ganska tuff och fysisk. Spanska kan nog passa honom lite bättre. Det är väldigt teknisk fotboll och de vill spela fotboll. Inte för att man inte vill det i Dortmund eller i tyska ligan, men jag tror att det här kommer passa Alexander Isak bättre.

Real Sociedad är en av de klassiska storklubbarna i Spanien; "La Real", som den kallas, är en av endast nio klubbar som blivit spanska mästare – och en av blott sex klubbar att bli mästare minst två gånger. De två ligatitlarna må dateras till början av 1980-talet, men allt som oftast är förväntningarna från fansen att klubben ska slåss om Europaplatserna.

Den baskiska andan

Fram till 1989 hade klubben bara basker i laget, precis som rivalen Athletic Club från Bilbao. Under Håkan Milds tid i "La Real" var det basker blandat med utländska spelare. Nuförtiden spelar emellertid även "vanliga" spanjorer i laget – men den baskiska identiteten är fortsatt en viktig del av Real Sociedads dna. Inte sällan tillhör spelare klubben i hela sin karriär, exempelvis Xabi Prieto – som föddes i San Sebastián och spelade för Real Sociedads A-lag 2003–2018.

Det baskiska derbyt mot Athletic är ofta kokande hett på planen, men utanför densamma är det allt annat än stökigt. Mötet kallas för "det vänliga derbyt", eftersom supportrarna laddar upp gemensamt och ofta sitter tillsammans på läktarna.

- Det finns antagonism, men inte mer än så. De sitter på samma torg och samma tapasbarer, säger Mild.

"En stor tradition"

Även talangutvecklingen av spelare från närområdet är något som Real Sociedad sätter ett stort värde i. Klubben har en erkänt bra ungdomsakademi som har fostrat drösvis av spelare, och förra säsongen var "La Reals" trupp den yngsta i hela La Liga. Senaste stjärnan som kommit fram är yttermittfältaren Mikel Oyarzabal – som gjorde 13 mål förra säsongen och så sent som i måndags gjorde sitt första landslagsmål för Spanien, mot Sverige och Alexander Isak i EM-kvalet.

Den stora anfallsstjärnan i Real Sociedads 4–3–3-uppställning är dock brasilianen Willian José. Men enligt rapporter i Spanien finns det ett stort intresse i England för honom, vilket skulle tala för att Alexander Isak är värvad till Real Sociedad som en potentiell ersättare.

Hur det än blir är Håkan Mild säker: Alexander Isak lär inte ångra sin flytt.

- Det finns en stor tradition av fotboll, det är ett stort intresse. Det är en kanonstad att vara i och träna i och att spela i, säger han.