Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Södergren i täten för den svenska OS-truppen på ingivningen av vinter-OS i Sotji.

Mindre svensktrupp på OS-invigningen

Sveriges OS-trupp på invigningen på fredag blir sannolikt liten – om inte den rejäla kylan i Pyeongchang släpper greppet.

Det exakta antalet svenskar som ska gå på invigningen är ännu inte riktigt spikat, enligt Peter Reinebo vid Sveriges olympiska kommitté (SOK).

- Det beror lite på. Tävlar man på lördagen går man inte på invigningen, men tävlar man på söndagen så kan man föra ett resonemang om saken. Det beror på vilken idrott man utövar, vilket klockslag, vart arenan ligger, säger han.

24-timmarsregeln gäller, vilket innebär att de som tävlar på lördagen inte tågar in med svenska truppen. Därmed finns inte med Damkronorna, som spelar dagen därpå, med. Och inte heller Tre Kronor som fortfarande ligger på förläger.. Inte heller puckelpiståkarna, som har kvaltävlingar samma dag, finns med.

- Vi har längdskidåkare som inte går, herrarna är knappast aktuella eftersom de tävlar på söndagen. Det blir några av de alpina grenarna som kan delta. Jag ser framför mig att vi blir en liten men naggande god grupp, säger Reinebo.

Just den isande kylan fortsätter att vara omtalad i OS-byn, inte bara gällande invigningen utan också inför tävlingarna.

- Vi hörde ju att det skulle vara kallt och Sverige är ju också det. Men det här, det är som en annan kyla, säger slalomspecialisten Emelie Wikström i samband med en pressträff i OS-byn.

För skidskyttarna riskerar framför allt vindarna att ställa till det uppe på skjutvallen. Mona Brorsson gnuggar händerna för att hålla värmen och berättar om taktiken för att hålla värmen.

- Vi har ju haft en bra uppladdning, men framför allt har det varit kallt. Skjutvallen blir speciell, om det blåser mycket och om man måste skruva skotten.

Klädmässigt är det lager på lager-metoden som gäller.

- Det är faktiskt jättesvårt, det har varit superkallt. Även om temperaturen inte är så farlig går vinden verkligen ända in i benmärgen. Vissa smörjer in sig med nitroglycerinkräm för blodcirkulationens skull. Vi har också tejpning för att skydda ansiktets utsatta delar, säger hon.