Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson kan ta sin första individuella mästerskapsmedalj i Seefeld.

Mogren: Hon är vårt största medaljhopp

Charlotte Kallas VM-form är ett frågetecken. Heter Sveriges stora medaljhopp i distansloppen Ebba Andersson?

För första gången på tio år går Charlotte Kalla, 31, in i ett mästerskap utan att vara det självklara svenska medaljhoppet i distansloppen på damsidan.

I vinter är det i stället tio år yngre Ebba Andersson som imponerat mest. När säsongen startade hade Sollefteåtalangen aldrig varit topp tre i ett världscuplopp.

Facit hittills: Fem individuella pallplatser, att jämföra med Kallas tre.

- Det har varit helt enormt. Med de resultat hon har haft är det näst intill overkligt vilken utveckling vi har sett, säger Radiosportens expert Torgny Mogren om Ebba Andersson.

"VM är VM"

Hon är Mogrens svenska favorit till att ta medalj på distansloppen i VM. Frågan är om det rent av är ett regelrätt tronskifte som väntar redan nu i Seefeld?

- Jag är tveksam. VM är VM och där kommer alla vara väldigt taggade. Det är första gången Ebba har en riktigt stor chans att ta VM-medaljer, säger Mogren.

Johanna Ojala, SVT-expert, är inne på samma linje.

- Det är ju både Ebba och Charlotte (som är medaljhoppen), även om vi får se hur Kallas form blir, säger hon.

Charlotte Kallas form har varit riktigt svag under de senaste tävlingarna i januari och efter att ha missat pallen med relativt bred marginal på 10 kilometer i estländska Otepää kom hon på 13:e plats på samma distans i Ulricehamn. Det följde hon upp med att åka i mål mer än en minut efter Ebba Andersson på 10 kilometer klassiskt i SM för tre veckor sedan.

Inga svarta ögon

Samtidigt vet Charlotte Kalla vad som krävs för att toppa formen till ett mästerskap och experterna noterar en ovanligt lugn 31-åring, med tanke på placeringarna.

- Jag såg nyligen en intervju där hon var glad och uppsluppen. Jag vill tro att hon har koll på detta. Hon har gjort den här resan förut, säger Ojala.

- Det man har kunnat se är att hon inte är så våldsamt besviken och svart i ögonen, det har för min del stärkt förtroendet, säger Mogren.

"Kalla har sina år bakom sig"

En som på nära håll har sett Kallas förmåga att plocka fram extra krafter när det verkligen gäller är förre landslagsstjärnan Anders Södergren, som var med under OS i Vancouver 2010.

- Ebba har varit i lysande form. Men jag vet att Charlotte sällan missar en formtopp när det väl gäller. Det kommer bli ganska jämt och hårt mellan dem, säger han och tillägger:

- Ser man Ebbas stabilitet över säsongen ligger hon bäst till, utan tvekan.

Om vi får en ny svensk skiddrottning redan i Seefeld återstår alltså att se. Klart är att Ebba Andersson är en genuin pretendent till tronen.

- Så är det absolut. Kalla har sina år bakom sig och Ebba har sina framför sig. Det kommer bli ett skifte där inom ett par år, säger Torgny Mogren.

- Det här blir en bra övergång. Att överlappningen sker nu ger bara trygghet till hela laget. Men ett skifte håller på att ske.

VM inleds med sprint på torsdag. Första tävlingen för Ebba Andersson och Charlotte Kalla är skiathlonen på lördag.